Održana komemoracija za Žarka Lauševića, govor držao i Dragan Bjelogrlić

Foto: A. H./ATAImages/PIXSELL

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu održana je komemoracija za Žarka Lauševića.

Od glumca su se oprostili brojni kolege. Govore su održali Žarkov kum Mima Karadžić, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić, Voja Brajović, Irfan Mensur, Tamara Vučković Manojlović, Vida Ognjenović, Ceca Bojković i Petar Božović, piše Telegraf.rs.

"Odleti nam Žare", rekao je Božović na kraju govora, a zatim ustao, skinuo šešir i poklonio se glumcu.

Dragan Bjelogrlić nije uspio suspregnuti suze. Prisjetio se svog posljednjeg susreta s proslavljenim glumcem.

"Kad odu najveći, svijet zastane, zvijezde se uskomešaju, disanje se zaustavi, srce se stegne, a nebo se otvori da primi velikana. Postajemo zbunjeni s ogromnom prazninom. Žarka sam volio gledati na sceni i platnu, volio sam ga čitati, njegove slike i crteže, volio sam raditi s njim. A najviše sam volio pričati s njim. Pričao sam s njim o glumi, vjeri, nacijama, povijesti... O svemu. Svaki taj razgovor, nebitno kad i gdje se događao, svi ti topli ljudski razgovori odisali su njegovom gospodskom diskrecijom bez zadiranja u sugovornikovu intimu. Posljednji bijaše na terasi tvoje bolničke sobe, prije mjesec dana. Bio je topao, jesenji dan", rekao je redatelj.

"Bio je talentiran, imao je jedinstven žar, neprestano se saplićući o njegovu krhku i tananu dušu. Kao da je zlo izabrao junaka suvremene antičke drame. Kroz takav život Žarko je suvereno nosio ulogu tragičnog junaka jednog zlog vremena. Radio je sve to dostojanstveno, zrelo i muški. Ipak, njegova krhka i ranjena duša to nije mogla izdržati. Podlegla je ranama", dodao je.

"Posljednja slika - ti stojiš na terasi bolnice. I dalje si lijep. Mašeš mi i vičeš mi - 'vidimo se'. Vidimo se u nekom boljem svijetu, ako zaslužim biti pored tebe", zaključio je.

Podsjećamo, Žarko Laušević umro je 15.11.2023. godine u 63. godini poslije kraće i teške bolesti.

Pročitajte više