Oduvijek ste željeli biti astronaut? NASA otkrila kako to možete postati

Screenshot: Youtube

AKO ste oduvijek željeli postati astronaut, a niste znali kako, NASA je otkrila na koji način možete ostvariti snove.

NASA prihvaća prijave za nove klase astronauta svake četiri godine, prema NASA-inoj astronautkinji Anne McClain. Prvo, ako želite raditi konkretno za NASA-u, morate biti građanin SAD-a i već biti "uspješan profesionalac" s "najmanje dvije godine srodnog profesionalnog iskustva" ili "najmanje 1000 letova kao zapovjednik mlaznog zrakoplova".

Morate biti "sposobni položiti i NASA-in dugotrajni astronautski ispit", kao i imati magisterij iz STEM područja ili "dvije godine rada na doktorskom programu u srodnoj znanosti, tehnologiji, inženjerstvu ili matematičkom polju". NASA-ina voditeljica odabira astronauta April Jordan također napominje za IFL Science da se ne računa samo ono što radite sami već i rad u timu.

"Vi trenirate za svoje misije kao tim, a to je vaš tim u svemiru i vaš tim na Zemlji s kojim komunicirate. Timske vještine su stvarno visoko na popisu vrhunskih kompetencija koje tražimo", primjećuje Jordan. McClain upozorava da je još uvijek "jako teško biti izabran za astronauta".

"Klasa 2013. imala je više od 6000 kandidata, a osam ih je odabrano. U 2017. prijavilo se više od 18.300 ljudi, a 11 novih astronauta upravo je diplomiralo u toj klasi. Izgledi nikome ne idu u korist. Morate se prijaviti. A ako niste odabrani, prijavite se ponovno. Većini nas je trebalo nekoliko puta, morate biti uporni", rekla je.

Pročitajte više