Okriveno prijateljstvo pjesnika i Darwinove nećakinje

PISMA zaključana više od 40 godina otkrivaju da je viktorijanski pjesnik Robert Browning izgradio blisku vezu s nećakinjom prirodoslovca Charlesa Darwina, objavila je aukcijska kuća Christies u utorak.

Browning se s Juliom Wedgwood, 21 godinu mlađom od njega, dopisivao tijekom 1863., nekoliko godina nakon smrti svoje supruge, pjesnikinje Elizabeth Barrett, izjavila je glasnogovornica aukcijske kuće.

Na aukciji početkom ožujka bit će prodano više od 70 pisama koja su izmijenili.

"Koristio ju je pomalo kao emocionalnu potporu", kaže glasnogovornica. "Korespondencija je vrlo bogata i predivno je da imamo obje strane".

Zbliženi zajedničkim tugovanjem - Julijin je brat također umro nedavno prije toga - raspravljali su o suvremenim književnicima, te o stvaralaštvu Browninga i njegove supruge. Prijateljstvo s Juliom ni u kojem smislu nije bilo ljubavna veza, no Browning nije tajio svoju naklonost prema djevojci, koja je pripadala obitelji keramičkih tvorničara Wedgwood.

"Nisam navikao na ovako izravnu razmjenu duša", napisao je u jednom pismu.

Browning je objavio više radova od ijednog drugog engleskog pjesnika, a pjesme mu se često bave komunikacijom među spolovima. Odnos je oslabio nakon što mu je Julia 1865. napisala da ga više ne može viđati, iako su ostali u povremenom kontaktu.

"Ljudi su počeli pričati", kaže glasnogovornica Christies, "a ugled je ženi značio sve".

Julijina pisma dio su velike kolekcije koja je stavljena na prodaju nakon smrti američkog kolekcionara Halsteada B. Vander Poela. Tu se nalaze i dva pisma Charlesa Darwina, u kojima on odgovara na Julijine komentare "Podrijetla vrsta", knjige u kojoj je iznio ideju evolucije. Ona se dopisivala i s drugim suvremenim autorima.

Poelova cijela kolekcija mogla bi dostići 2,5 milijuna funti, izjavili su u kući Christies. Ona uključuje i potpisano prvo izdanje teorije relativnosti Alberta Einsteina, kao i knjige i pisma Josepha Conrada, Oscara Wildea i Johna Donnea.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.