Olupina Titanika raspada se dramatičnom brzinom

"TITANIK" se, 18 godina nakon otkrića olupine u sjevernim ledenim vodama, raspada dramatičnom brzinom, zahvaljujući utjecaju prirode i djelovanju čovjeka.

Međunarodni tim znanstvenika vratio se prošloga mjeseca s ekspedicije iz voda Newfoundlanda, gdje je 1985. godine otkrivena olupina nekad najvećega putničkog broda na svijetu.

"Kada se usporede fotografije iz 1986. i današnje, vidljivo je dramatično raspadanje broda", rekao je ronioc David Bright.

Luksuzni brod koji je prevozio bogatu elitu, ali i stotine imigranata u potrazi za boljim životom, udario je u ledenu santu i potonuo 14. travnja 1912. godine, na svojoj prvoj plovidbi iz Sauthamptona u Engleskoj do New Yorka.

Istraživači kažu da se olupina Titanika, na dubini od oko četiri kilometra, prepolovila, što je ubrzalo propadanje.

"Iznenadilo bi me kada bi za 20 godina bilo što ostalo. Očekivao sam to, no ne tako brzo", rekao je član ekspedicije Alfred McLaren.

Znanstvenici smatraju da su pokušaji izvlačenja broda, brojni turisti i tragači za dragocjenostima ubrzali raspadanje olupine, koja je prirodno načeta korozijom, slanom vodom i ostalim prirodnim čimbenicima.

Također upozoravaju da je pretjeran izlov ribe uzrokovao gomilanje sićušnih morskih organizama, koji su sada koncentrirani u vodama oko Titanika i značajno doprinose raspadu broda.

Najnovije fotografije pokazale su da su se jarboli, paluba gdje su bili čamci za spašavanje i zapovjednikova kabina potpuno raspali u proteklih nekoliko godina.

Edward Kamuda, predsjednik društva "Titanik" u Massachusettsu, istaknuo je da vlada Sjedinjenih Država razmatra načine očuvanja olupine, zajedno s vladama ostalih sjevernoatlanskih zemalja.

(Hina) bcav

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.