Omiljene glazbenice iz Novog Sada poručile: Zagreb je naša druga kuća

Foto: Press

NOVOSADSKI trio The Frajle ispratio je 2021. godinu nastupima u Zagrebu, i to dva dana zaredom, zbog velike potražnje. Da se Zagreb i Frajle itekako vole, nije tajna već godinama, a mi smo sad porazgovarali s osebujnim glazbenicama koje u Hrvatskoj imaju mnoštvo fanova.

"Ljubav između nas i Zagreba je ljubav na prvi pogled koja je prešla u obostrano obožavanje i nestrpljivo čekanje ponovnih susreta. Vijest da nastupamo u Zagrebu je eksplodirala brzinom svjetlosti i, zbog velikog interesa, odlučile smo zajedno s organizatorima da otvorimo i drugi dan i dočekamo raširenih ruku našu publiku, a neki od njih čak su doputovali iz raznih dijelova zemlje u Zagreb samo zbog toga", pričaju za Index.

"Zagreb je naša druga kuća", naglašavaju.

Posvetile pjesmu Balaševiću

Frajle su tijekom karijere postale drugi glazbeni sinonim za Novi Sad. Prvi je, naravno, Đorđe Balašević kojemu su nakon smrti posvetile i baladu.

"Iz bujice emocija i vijesti da je otišao najveći pjesnik nastala je pjesma Panonskom mornaru, kao hommage i oproštaj od Đoleta. S obzirom na to da živimo u nastavku Jovana Cvijića i činjenicu da je Đole svima nama kroz glazbu bio kao član obitelji - kroz njegove pjesme učili smo kako živjeti, patiti, smijati se, kako graditi sebe - pjesma je naše veliko hvala ovom velikom čovjeku, ponosu i simbolu našeg Novog Sada", govore nam.

Na sceni su već 13 godina te su jedan od najprepoznatljivijih ženskih glazbenih sastava u regiji. Do prošle godine bend su činile četiri članice, no zatim je jedna od njih, Marija Mirković, odlučila krenuti drugim putem, kao solo izvođačica.

Upitali smo ih kako funkcioniraju u timu.

"Sve ima svoje prednosti i mane. Bend je tim i nije neophodno samo dobro pjevati već i biti dobar timski igrač. Nesuglasica naravno da bude, ali timski rad je uvijek obojen kompromisom, tolerancijom, uvažavanjem tuđih mišljenja i ideja za dobrobit cijelog tima. Ove godine obilježavamo 13 godina postojanja našeg benda, a mi smo same sebi dodijelile interno malu zlatnu medalju za timski rad", kažu.

Ne kriju koliko im znači njihova publika.

"Najdraži su nam trenuci grmljavinskih aplauza, povratak na scenu za treći bis, nasmijana lica ljudi u publici, snimke beba i djece koja se igraju uz naše pjesme, uče svirati gitaru i činjenica da unosimo radost u živote ljudi. I to je najljepši posao na svijetu. Budući da svaka medalja ima dvije strane, najteži su možda trenuci naših tuga koji moraju biti prekriveni osmijehom, trenuci bez bližnjih, kada smo mjesecima na putu. Ali, i te tuge su izliječene aplauzom. Ljubav liječi sve i ljubav najljepše zvuči u troglasu", dodaju.

Planiraju balkansku turneju

Za 2022. godinu imaju velike planove. Spremaju se za veliku balkansku turneju.

"Možda je teško planirati u ovom periodu, ali svakako se veoma ozbiljno pripremamo za veliku balkansku turneju, s tehnikom, produkcijom, opremom i ekipom kakvu još nismo imale, a nisu ni viđene na ovim prostorima", najavljuju.

"Dok se album starih pjesama u novom ruhu Pozdrav iz Novog Sada sluša na našem novom The Frajle Official YouTube kanalu, nova pjesma Tamburaši vrti na radio stanicama i pjeva čak i među tamburašima, u pripremi je novi studijski album jer je u međuvremenu nastalo mnogo autorskih pjesama koje jedva čekamo podijeliti s publikom. Napunjenih baterija, pune inspiracije i nove energije, jače nego ikad, spremne smo za sve što nam 2022. godina donosi", zaključuju Frajle.

Pročitajte više