On je Jugoslaviji priopćio da je umro Tito: Nisam se mogao sjetiti ni imena zemlje

Screenshot: RTV Beograd

PRIJE točno 40 godina na današnji dan preminuo je Josip Broz Tito, a čovjek koji je tu vijest priopćio Jugoslaviji bio je spiker Miodrag Zdravković.

"Umro je drug Tito... To su večeras priopćili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije... Uskoro ćemo emitirati izvještaj sa sjednice Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", izgovorio je Zdravković 4. svibnja 1980. godine nešto iza 19 sati.

Zdravković je te 1980. godine za RTV reviju opisao kako se osjećao kad mu je zadan taj zadatak.

"Četrnaestog veljače rečeno mi je da se ne udaljavam iz Beograda i da stalno budem u vezi s televizijom, sa svojom redakcijom. Nitko mi nije rekao zbog čega, to sam naslutio čitajući priopćenje doktora o zdravstvenom stanju predsjednika", prisjetio se tad.

"Ne sjećam se trenutka ni točnog vremena kada sam dobio priopćenje koje sam trebao pročitati. U hodniku koji vodi prema studiju doživio sam još jedno iznenađenje. Tu je već bila filmska ekipa koja je snimala taj moj dolazak i to me nekako presjeklo. Na onu punu mjeru odgovornosti i koncentracije koju sam imao, to je još nešto dodalo, ne znam točno što, ali osjećao sam da je najveća kriza na pomolu", kazao je.

Rekao je tad da se i ne sjeća kako je pročitao tekst koji je stavljen pred njega.

"Znam da sam nekako ušao u studio, sjeo i da sam bio strahovito zadihan, kao da sam trčao kilometrima. Prišao mi je Milan Vukos, naš generalni direktor, da još jednom pogleda tekst i rekao mi da dopišem treću rečenicu, ono 'uskoro ćemo'. Automatski sam počeo pisati ono što diktira i najednom zastao - za trenutak se nisam mogao sjetiti kako se službeno zove naša zemlja... Sve su to bili djelići sekunde, a meni tako dugi", opisao je spiker.

Tada je već 26 godina radio na Radioteleviziji Beograd. Čitao je i prve vijesti o atentatu na Johna Kennedyja, a tijekom invazije na Čehoslovačku u kolovozu 1968. godine proveo je puna tri sata u studiju čitajući pristigle vijesti.

Miodrag Zdravković preminuo je 2017. godine. Imao je 90 godina. 

Na tadašnjem TVZ-u (danas HRT-u) vijest o Titovoj smrti pročitao je Miroslav Lilić.

Pročitajte više