Oni su zvijezde europskog rukometa. Evo koliko zarađuju

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Telemach

MOŽDA najpoznatiji sportaš na svijetu, a najbolje plaćen, nogometaš Cristiano Ronaldo, ima ugovor sa saudijskim klubom Al Nassrom vrijedan 70 milijuna eura. Za razliku od njega, najskuplji rukometaš, Nikola Karabatić, godišnje zaradi 1.5 milijuna eura.

To se vidi i na posjećenosti natjecanja. Velika nogometna natjecanja, pa čak i neke nacionalne lige, igraju se na velikim stadionima. Na primjer, na najveći europski stadion Camp Nou u Barceloni stane preko 99 tisuća ljudi, a nakon preuređenja taj će broj biti i veći. 

Finale posljednjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, u Kataru 2022. igralo se na stadionu Lusail pred preko 88 tisuća gledatelja. Usporedbe radi, prošlogodišnje finale Svjetskog prvenstva u rukometu koje se odigralo u štokholmskoj Tele2 Areni pratile su 23 tisuće gledatelja. Treba naglasiti da se rukometna natjecanja igraju u dvoranama.

10 rukometaša zarađuje milijun ili više

Kad su u pitanju honorari rukometaša, izdvajamo one s najizdašnijim klupskim ugovorima.

U ljeto 2023. Nikola Karabatić je najavio odlazak u mirovinu. Ipak, odlučio je da to neće biti prije Europskog rukometnog prvenstva u Njemačkoj i Olimpijskih igara u Parizu, pa je tako zaigrao i na ovogodišnjem EP-u za francusku reprezentaciju. Nekadašnji kapetan reprezentacije kapetansku traku predao je svom mlađem bratu, 35-godišnjem Luki, drugom najbolje plaćenom rukometašu. No njihovi honorari baziraju se na klupskim ugovorima, kao i u Ronaldovom primjeru.

Luka Karabatić / Foto: Shutterstock

Oba Karabatića igraju za francuski rukometni klub Paris Saint-Germain. Nikola godišnje zaradi 1.8 milijuna eura, a Luka 1.5, pokazala je ljestvica najplaćenijih 2023. godine objavljena na portalu Statista.

Na aktualnom Europskom prvenstvu, koje se igra u Njemačkoj, ponovo je zadao velike muke našoj reprezentaciji. U susretu je postigao pet golova i tako s 289 pogodaka postao najbolji strijelac europskih prvenstava svih vremena. Utakmica je završila rezultatom 34:32 u njihovu korist. Sve utakmice prvenstva mogu se pratiti uživo putem EON TV platforme koju donosi Telemach kao ponosan sponzor hrvatskog rukometa. Platforma je prilagođena svim uređajima, pa se tako i svi susreti mogu pratiti preko televizora ili pametnih uređaja u realnom vremenu. 

Titulu najplaćenijeg rukometaša Nikola Karabatić zaradio je igrajući na brojnim utakmicama. Od svih igrača ikada, upravo on ima najviše sezona iza sebe u EHF Ligi prvaka (europska rukometna liga). Ovaj 39-godišnjak trenutno igra 22. po redu i time je prestigao našeg golmana Mirka Alilovića, koji je skupio 21 sezonu. Karabatić je u najboljoj sezoni postigao 90 pogodaka. Bilo je to prije osam godina. Prošle je sezone zabio tek 31 gol, a ove sezone 14 golova.

Prvenstvo traje do 28. siječnja, a na njemu nastupa i reprezentacija Norveške, za koju igra Sander Sagosen, treći najbolje plaćeni rukometaš. 

Sagosen, kojem je tek 28 godina, godišnje je zarađivao 1.5 milijuna eura, prema ugovoru koji je imao dok je igrao za njemački THW Kiel. Trenutno igra za klub Kolstad Håndball i ovo mu je prva sezona tamo. 

Više od milijun eura godišnje još zarađuju Danac Mikkel Hansen i Španjolac Ferran Solé Sala. Hansen, kao i lani, igra za dansku reprezentaciju te danski Aalborg. Ovaj 36-godišnjak u klubu ima ugovor vrijedan 1.2 milijuna eura, baš kao i pet godina mlađi Solé Sala, koji igra s Karabatićima u PSG-u.

Po milijun eura zarađuju 26-godišnjaci Dika Mem i Melvyn Richardson, godinu dana stariji Yanis Lenne i Kauldi Odriozola te Niclas Ekberg, kojemu je 35 godina.

Mem i Richardson na EP-u igraju za Francusku, a ugovorom su vezani za Barcelonu.

Njihov reprezentativni kolega Lenne inače igra za francuski Montpellier. Zanimljivo je kako i on poput Karabatića dijeli boje dresova sa svojim mlađim bratom 22-godišnjim Arthurom.

Odriozola je Španjolac, a posljednje dvije sezone igra za francuski klub HBC Nantes.

Ekberg igra za njemački THW Kiel, a inače je švedski reprezentativac. Bio je dio ekipe koja je 2012. osvojila zlato na OI, a 2022. bila europski prvak. Sportski fanatici pamte ga po tome što je zabio pobjednički gol u posljednjoj sekundi.  

Zbog čega su toliko plaćeni i koliko vrijede njihove rukometne vještine, može se provjeriti na ovogodišnjem EP-u rukometu u Njemačkoj. 

Foto: Shutterstock

Hrvati više nisu u top 10 najskupljih

Hrvatski reprezentativci zaostaju za njima kada su honorari u pitanju. Prošle godine najbolje plaćeni bili su 30-godišnji Luka Cindrić i 35-godišnji Domagoj Duvnjak, navodi Statista.

Cindrić trenutno igra za rumunjski Dinamo iz Bukurešta, no prošle sezone igrao je za španjolsku Barcelonu, gdje je imao ugovor vrijedan 650.000 eura. Duvnjak već dugi niz godina igra za njemačke klubove, a trenutno je u THW Kielu, gdje godišnje dobije 475.000 eura. To ih svrstava na 19. i 28. mjesto ljestvice.

Godinu ranije, 2022., poredak je bio drugačiji. Tada su se Cindrić i Duvnjak našli u top deset. Duvnjak je sa 800.000 bio četvrti, a Cindrić sa 700.000 šesti. Prvi je bio Mikkel Hansen (PSG) s 1.5 milijun a eura, a drugi njegov klupski suigrač Nikola Karabatić s ravno milijun eura. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Telemach u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više