Opasna igra: Zašto se nikad ne biste smjeli hvaliti boarding passom na internetu

 Foto: Instagram

NEMA ništa popularnije na društvenim mrežama od hvaljenja putovanjima, boravcima na aerodromima i ukrcajima u avione, no osim što je dosta iritantno, to nikako nije ni pametno.

Naime, mnogo ljudi na društvenim mrežama objavljuje fotke boarding passova, ili kako bi se na hrvatskom trebalo reći, ukrcajnih propusnica koje sadrže mnoštvo osobnih informacija o putniku. Ime, prezime te baš svi podaci o letu nalaze se unutar bar koda na boarding propusnici. Mnogi misle da je taj kod sasvim dovoljna sigurnost, no Brian Krebs sa Krebs on Security piše da je očitavanje tog koda toliko jednostavno da ne osoba ne mora biti čak niti iskusna u tome što radi.

Dovoljno je fotografiju propusnice ubaciti u bilo koji online čitač i svi će se ti podaci izlistati. Krebs je to pokušao s passom svog prijatelja i uspjelo mu je. No, da stvar bude još gora, nakon što je s tim osnovnim putničkim informacijama otišao na stranicu aviokompanije s kojom je letio uspio je ući na prijateljev profil i saznati sve njegove prošle i buduće letove. Također, na temelju šifre rezervacije mogao je doći do njegovog broja mobitela te podataka iz putovnice, a uspio mu je bez većih problema i promijeniti PIN.

Također, dobro se prisjetiti i problema u kojima se našla Maja Šuput tijekom leta u Meksiko, kada su joj lopovi upali u stan i opljačkali je - jer su znali da je na odmoru.

 

Pročitajte više