Općina Lovran prodaje djela kontroverznog Charlesa Billicha. Vrijednost - 45.000 eura

Foto: Profimedia

Općina Lovran danas u Galeriji Laurus otvara izložbu slika Charlesa Bilicha te raspisuje natječaj za prodaju navedenih umjetnina.

Riječ je o ukupno 32 umjetnine koje će od 15. studenog do 30. studenog 2023. biti moguće pogledati na dva mjesta. "U Galeriji Laurus, na Trgu slobode 14 u Lovranu, od ponedjeljka do subote od 15 do 20 sati, dok će se umjetnine iz serijala velikih hrvatskih znanstvenika i inovatora, koje se prodaju isključivo u kompletu, moći pogledati u hodniku zgrade Općine Lovran, na adresi Šetalište maršala Tita 41, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 15.30, zatim utorkom od 8 do 17 sati te petkom od 8 do 14 sati", javljaju iz Općine.

Ukupna vrijednost preko 45.000 eura

Umjetnine se prodaju u kompletu ili pojedinačno. Ukupna procijenjena vrijednost umjetnina iznosi 45.577,01 euro, a izračunata je temeljem zbroja pojedinačnih procijenjenih vrijednosti iz Kataloga u kojem je za svaku umjetninu iskazana pojedinačna cijena. 

Od ukupno 32 umjetnine, 12 umjetnina čini serijal velikih hrvatskih znanstvenika i inovatora te ih je moguće kupiti isključivo u kompletu po početnoj cijeni od 18.581,15 eura. Prodaja umjetnina obavlja se prikupljanjem pisanih ponuda zainteresiranih ponuditelja u kojoj mora biti iskazana ponuđena cijena, a ponuđena cijena ne može biti manja od kataloške vrijednosti umjetnina. 

Prednost pri odabiru najpovoljnije ponude imat će one koje budu sadržavale ponudu za kupnju svih umjetnina u kompletu ili ponude za serijal velikih hrvatskih znanstvenika i inovatora (12 umjetnina), a u nedostatku takvih ponuda prelazi se na pojedinačne ponude, a sve po kriteriju najpovoljnije ponude. 

Tko je Charles Billich?

Charles Billich rođen je kao Karlo Bilić te trenutno živi u Australiji. Rođen je u Lovranu te 1950-ih emigrirao u Australiju, a danas ga zovu "ikonom hrvatske desnice". Napravio je i dva portreta Kolinde Grabar-Kitarović. Uz slikarstvo i kiparstvo, bavio se i baletom. Njegove umjetnine krasile su Bijelu kuću, sjedište UN-a te Vatikan. 

Bio je službeni umjetnik velikog broja sportskih i kulturnih događanja poput utrke Formule 1 u Melbourneu 1996. godine, kandidature Pekinga za Olimpijske igre i službeni umjetnik Olimpijskih Igara u Pekingu 2008. godine itd. Bio je službeni umjetnik olimpijskih ekipa SAD-a i Australije, na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, u Sydneyu 2000. godine, u Ateni 2004. godine i Pekingu 2008. godine.

Pročitajte više