"Oprostite, znate li da je vaš konj homoseksualac?"

KAKVA je razlika između rimskog cara Kaligule i policije u današnjoj Velikoj Britaniji?
Takvo pitanje će mnogi klasično obrazovani čitatelji postaviti kada čuju vijest o incidentu koji se prošle godine dogodio u Oxfordu.

Slučaj je započeo 30. svibnja prošle godine kada je Sam Brown, 21-godišnji student engleske književnosti iz Belfasta, zajedno sa svojim prijateljima odlučio na tradicionalni način proslaviti polaganje završnih ispita. Tom prilikom se, kako stvari stoje, doveo u stanje u kojem je prešao neke granice koje se u današnjoj Britaniji ne smiju prijeći.

Tokom proslave je došlo do kratkog susreta s lokalnim predstavnicima reda i zakona, prilikom koga se Brown jednom od njih postavio pitanje:

"Oprostite, znate li da je vaš konj homoseksualac?"

Policajac, koji, za razliku od Browna, vjerojatno nije imao stručnu naobrazbu da prodre u bit te rečenice i pronađe njenu pravu književnu vrijednost, ipak je reagirao. Browna su vrlo brzo okružili policijski automobili te je student sproveden u najbližu policijsku postaju gdje je proveo noć.

Brown je u pritvoru zadržan temeljem čl. 5 britanskog Zakona o javnom redu, koji zabranjuje "iskazivanje mržnje na temelju seksualne orijentacije".

Cijela priča vjerojatno ne bi došla do javnosti da Brown slijedećeg jutra nije odbio platiti 80 funti globe. Umjesto toga je slučaj proslijeđen državnom odvjetništvu kojemu je trebalo nekoliko mjeseci da utvrdi da incident, ma koliko pogodio osjećaje lokalnih čuvara reda, ipak ne zaslužuje da se na njega troši novac poreznih obveznika.
 
Glasnogovornik lokalne policije, komentirajući odluku državnog odvjetništva, tvrdi da je prijava bila opravdana te da su Brownovi komentari na račun seksualne orijentacije njihovih četvoronožnih pripadnika ipak predstavljali ozbiljno narušavanje javnog reda i mira.

Brown je u izjavi za medije, pak, izjavio da je sretan što je slučaj završio, s obzirom da zbog njega "umalo nije ostao bez posla". Bivši student je tvrdio kako mu je ispočetka cijela priča bila "smiješna", te da je slično reagirala i njegova majka. No, s vremenom je postao "blago iritiran" činjenicom da je cijeli slučaj trajao tako dugo.

Brownu i britanskoj javnosti cijeli slučaj možda izgleda smiješno, ali je pitanje hoće li tako ostati, s obzirom na planove Blairove vlade da se, u svrhu "očuvanja javnog reda i mira", policiji daju dodatne ovlasti u borbi protiv raznih oblika društvenih zala, u koje, svakako, spada i ekvino-homofobija.

(D.A.)

Pročitajte više