Optužbe za zlostavljanje, 30 godina zatvora: Ovo su najveći skandali celebova u 2023.

GODINA je na izmaku, a kao i svaku, i ovu su obilježili brojni skandali u svijetu showbiza. Mnogi celebovi objavili su memoare u kojima su otkrili šokantne detalje iz života, a optužbi za zlostavljanje bilo je previše. 

Ovo su samo neki od skandala koji su ove godine zapalili internet.

Gwyneth Paltrow i skijaška nesreća

Američka glumica bila je optužena je kriva za sudar na skijaškoj stazi u kojem su muškarcu slomljena rebra i dobio je potres mozga. Ona se izjasnila nevinom za taj incident.

Kad su je upitali je li ju je nesreća "odvratila od uživanja u ostatku vrlo skupog odmora", njezin je odgovor izazvao pomutnju na društvenim mrežama. "Pa, izgubila sam pola dana skijanja, da", odgovorila je.

Naposljetku je glumica pobijedila u sudskom sporu. Porota je utvrdila da nije odgovorna za ozljede koje je zadobio muškarac tijekom sudara na skijaškoj stazi u luksuznom odmaralištu. Porotnici su o ovom slučaju raspravljali dva sata nakon što su saslušali dokaze. Stali su na stranu Paltrow, presudivši da je Sanderson kriv. Dobila je jedan dolar simbolične odštete koju je tražila u protutužbi.

Memoari slavnih

Ove godine posebno su se istaknula tri memoara. Princ Harry govorio je o životu u britanskoj kraljevskoj obitelji u svojim memoarima Spare. Njegova otkrića uključivala su navodnu dramu između Kate Middleton i Meghan oko haljine za djeverušu, eksplozivnu svađu između Harryja i princa Williama i Harryjevo korištenje droga.

Britney Spears je također objavila memoare The Woman in Me koji su već tjednima među najprodavanijima. U tim je memoarima otkrila da je zatrudnjela s Justinom Timberlakeom i pobacila, ispričala je zašto je obrijala glavu 2007. te o ograničenjima dok je bila pod nadzorom svoga oca.

Jada Pinkett Smith dospjela je na mnoge naslovnice sa svojim memoarima Worthy. U svojoj knjizi govori o šamaru na dodjeli Oscara, aferi s pjevačem Augustom Alsinom, a povodom promocije memoara gostovala je u emisiji, gdje je otkrila da su ona i Will Smith razdvojeni od 2016. No nisu zakonski razvedeni.

Lizzo i optužbe za uznemiravanje

Tri bivše rezervne plesačice glazbene zvijezde podnijele su tužbu protiv nje u kolovozu za seksualno uznemiravanje i stvaranje neprijateljskog radnog okruženja.

Jedna je plesačica tvrdila da ju je Lizzo posramila jer se udebljala, dok je druga tvrdila da ju je pjevačica natjerala da dodiruje grudi gole žene na pozornici striptiz-kluba. Lizzo je u izjavi optužbe u tužbi nazvala "lažnima" i "nečuvenim". Tužba nije okončana.

Danny Masterson i 30 godina zatvora

Nezapamćeni pad neke zvijezde. Glumac iz serije Lude sedamdesete u rujnu je osuđen na 30 godina robije nakon što je proglašen krivim za silovanje dviju žena. Osuđen je po dvije točke optužnice za silovanje koje se dogodilo prije više od dva desetljeća u njegovom domu u Hollywood Hillsu u Kaliforniji.

Masterson nije davao nikakve izjave na izricanju presude, dok su dvije žene koje su ga optužile za silovanje tražile od suca da izrekne oštru kaznu. Mastersonov odvjetnik rekao je da planira uložiti žalbu na presudu.

Nastavno na to, veliki skandal izazvali su i njegovi kolege iz serije Mila Kunis i Ashton Kutcher.

Mila Kunis, Ashton Kutcher i pisma podrške

Nakon presude doznalo se da je nekoliko celebova, uključujući Ashtona Kutchera i Milu Kunis, napisalo pisma podrške Mastersonu koja su poslali sucu i nadali su se da će tako utjecati na smanjenje Dannyjeve kazne.

Ta su pisma objavljena na internetu, a Ashton i Mila na sebe su navukli mnogo mržnje jer su osobu koja je pred sudom proglašena silovateljem u tim pismima nazvali "uzorom" i čovjekom s "iznimnim karakterom".

"Iako sam svjestan da presuda kaže da je Danny kriv za dvije točke za silovanje i da žrtve imaju veliku želju za pravdom, nadam se da će se moje svjedočanstvo o njegovom karakteru uzeti u obzir u izricanju kazne. Ne vjerujem da on predstavlja trajnu štetu društvu. Ima kćer koja će odrastati bez oca, to je samo po sebi tercijarna nepravda. Hvala vam što se odvojili vrijeme da ovo pročitate", napisao je Kutcher.

"Svim srcem jamčim za izniman karakter Dannyja Mastersona i ogroman pozitivan utjecaj koji je imao na mene i ljude oko sebe. Njegova predanost životu bez droge i istinska briga koju pruža drugima čine ga izvanrednim uzorom i prijateljem", dodala je Mila Kunis.

Pokušali su se ispričati, ali to nije dobro prošlo.

 

Diddy i optužba za optužbom

Casandra Cassie Ventura optužila je glazbenika Seana Diddyja Combsa da ju je tijekom proteklih desetak godina, koliko su bili u vezi, u više navrata napao, tukao i silovao. No već idući dan su se nagodili. "Odlučila sam ovo riješiti prijateljski. Želim zahvaliti svojoj obitelji, odvjetnicima i obožavateljima na podršci", izjavila je Cassie.

Tjedan dana kasnije žena po imenu Joi Dickerson-Neal podnijela je tužbu u kojoj tvrdi da ju je silovao i drogirao 1991. godine.

"Tijekom njihovog spoja Combs ju je namjerno drogirao, zbog čega nije mogla samostalno stajati ni hodati. Najprije ju je vozio do glazbenog studija, gdje nije mogla izaći iz auta, a zatim je Combs nastavio do mjesta gdje je odsjeo kako bi je seksualno napao", stoji u tužbi.

A onda je došla i treća tužba. Nju je podnijela žena koja tvrdi da su Diddy i pjevač i tekstopisac Aaron Hall naizmjenično silovali nju i jednu od njezinih prijateljica 1990. ili 1991. godine. 

Žena tvrdi da su je Diddy i Hall odveli u Hallov stan, gdje joj je ponuđeno još alkohola, a zatim su je, tvrdi, prisilili na seks s Diddyjem. Kaže da je bila istraumatizirana, a dok je ležala u krevetu, Hall je navodno ušao, "prikliještio" je i silovao.

Nedolično seksualno ponašanje Russella Branda

Komičar i glumac Russell Brand bio je kontroverzna figura, posebice zbog promicanja teorija zavjere. U rujnu 2023. Brand se suočio s dodatnim izazovima kada je postao predmetom optužbi za nedolično seksualno ponašanje. U zajedničkoj istrazi koju su proveli Sunday Times, Times i Dispatches Channela 4, četiri žene optužile su ga za seksualno zlostavljanje i silovanje između 2006. i 2013. godine, a Brand je zanijekao optužbe prije nego što su bile objavljene, dodajući da su njegove veze "uvijek bile sporazumne". 

Jedna od žena koje su ga optužile tvrdi da ju je Brand silovao bez kondoma uz zid kuće u Los Angelesu te da ju je pokušao spriječiti da ode, sve dok mu nije rekla da ide na WC. Žena je liječena u kriznom centru za silovanje tog dana, a Times je to potvrdio medicinskom dokumentacijom. 

Druga žena iz Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da ju je napao kada je imala 16 godina, a treća tvrdi da ju je Brand seksualno napastovao dok je radila s njim u Los Angelesu. Četvrtu ženu je navodno seksualno napao u Ujedinjenom Kraljevstvu te ju je fizički i emocionalno zlostavljao. 

Zatim se javila još jedna žena, koja je optužila Branda da joj je 2008. godine pokazao svoj spolni organ. Nakon ovih optužbi Brandova agencija Tavistock Wood prestala ga je zastupati, a YouTube mu je ograničio mogućnost unovčavanja videa na svom kanalu.

Jonathan Majors proglašen krivim za napad na bivšu curu

Zvijezda Marvela Jonathan Majors proglašen je krivim za napad na bivšu djevojku Grace Jabbari i uznemiravanje. Glumac je u ožujku uhićen zbog navodnog obiteljskog nasilja. Unatoč tome što su njegovi odvjetnici tvrdili da nije učinio ništa loše, porota ga je neki dan proglasila krivim. Nakon prve optužbe za napad javilo se i nekoliko žena koje su ga optužile za zlostavljanje. 

Njegova je karijera prošle godine buknula. Glumio je u Creedu III, Ant-Manu, Wasp: Quantumania i Lokiju. Nizao je reklamne kampanje, no sve se preokrenulo. Gotovo svi ugovori su mu prekinuti, a otpustio ga je i Marvel čim je proglašen krivim. 

Pročitajte više