Organizatori SFF-a o filmu koji veliča četnike: Podmetnut je revizionistički sadržaj

Foto: Press

Organizatori Sarajevo Film Festivala oglasili su se nakon što je na ovogodišnjem izdanju CineLink dana filmske industrije predstavljen novi film Heroji Halyarda koji se priprema u Srbiji, a veliča četnički pokret. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"S ciljem objektivnog informiranja javnosti i utvrđivanja činjenica o događaju od utorka, 15. kolovoza u okviru poslovnog foruma 29. Sarajevo Film Festivala, naglašavamo sljedeće: Sporni film nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

U okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu Festivala, najavljen je između njihovih ostalih novih projekata i film koji je još uvijek u postprodukciji - Heroji Halijarda. Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije.

Do sada, sa svim smo partnerima komunicirali s odnosom poslovnog povjerenja materijala koji će prezentirati. Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut. Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno povjerenje narušeno. Prihvaćamo odgovornost zbog ovog neprimjerenog sadržaja i razumijemo negativne komentare javnosti.

Odlučeno je da će već od sljedećeg festivala sve, pa i poslovne prezentacije, na Sarajevo Film Festivalu, proći selekciju programera festivala, što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni prezentirati ono što rade.

Također, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove. Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju historijskog revizionizma bilo koje vrste."

Četnici kao "dobri momci"

Podsjetimo, tijekom predstavljanja projekata u pripremi na SFF-u, što je i glavni cilj CineLinka koji povezuje filmske profesionalce iz regije, tamo se ove godine našao i film koji radi srpski redatelj Radoš Bajić, a nosi naslov Heroji Halyarda. U tom se filmu glorificira uloga četnika zbog spašavanja savezničkih pilota čiji su zrakoplovi u borbenim misijama tijekom Drugog svjetskog rata oboreni nad područjem Jugoslavije.

"Naš projekt zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo", kazao je Bajić. Tijekom predstavljanja prikazani su i inserti iz filma koji bi trebao biti dovršen tijekom jeseni, a na njima se vide četnici kao "dobri momci" koji su prijatelji savezničkih pilota.

Operacija Halyard bio je naziv za misiju koju su 1944. godine uspostavili Amerikanci kako bi organizirali evakuaciju svojih i britanskih pilota oborenih nad Srbijom, a pritom su se oslanjali na logističku potporu četnika Draže Mihailovića koji su kontrolirali dio teritorija pogodnog za uspostavu izletišta. Različiti izvori spominju brojku od nešto više od 400 pilota i drugih članova posade koji su na ovaj način spašeni.

Ta činjenica poslužila je kao temelj revizionističkog pristupa povijesti Drugog svjetskog rata u Srbiji čiji je cilj prikazati četnike kao borce za slobodu, a ne kao suradnike okupatora, što su nedvojbeno bili.

Pročitajte više