Oscar: Eastwoodova "Djevojka od milijun dolara" najveći favorit

UOČI nedjeljne 77. dodjele Oscara, najviših filmskih priznanja u SAD-u, "Djevojka od milijun dolara" Clinta Eastwooda najizgledniji je pobjednik u kategoriji najboljeg filma, nasuprot "The Aviatoru" Martina Scorseseja, još donedavno prvog favorita za nagradu, smatraju filmski stručnjaci.

U Kodak Theateru, gdje će se svečana dodjela održati, Eastwood bi mogao dobiti i Oscara za najboljeg redatelja, za filmsku priču o usponu mlade boksačice, konkurirajući Martinu Scorseseju koji još nikada u 30-godišnjoj karijeri nije dobio taj pozlaćeni kipić.

"Načelno bi The Aviator trebao pobijediti. To je film s najviše nominacija, a takav je film osvojio Oscara za najbolji film 18 puta u zadnjih 20 godina", istaknuo je stručnjak Tom ONeil.

Kad su nominacije objavljene krajem siječnja, "The Aviator", biografski film o milijarderu Howardu Hughesu, činio se favorit s 11 nominacija, među kojima one za najbolji film, redatelja i glumca (Leonardo DiCaprio).

No, kako tvrde stručnjaci, film Clinta Eastwooda ima dva aduta. Prvi je Eastwoodova popularnost među glumcima kojih je veliki broj među 5800 glasača američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti. Drugi je njegovo nedavno prikazivanje u kinodvoranama zbog čega je svjež u pamćenju.

Biografski filmovi inače prevladavaju u konkurenciji za najbolji film, s "The Aviatorom", "Rayjom" (o legendarnom glazbeniku Rayju Charlesu), "Snom za životom" (o tvorcu Petera Pana J.M. Barrieju) i "Hotelom Ruanda", koji pripovijeda o ugostitelju koji je spasio živote u genocidu u Ruandi 1994. godine.

Ove su godine brojni afroamerički glumci s nominacijama: Jamie Foxx ("Ray" i "Collateral"), Don Cheadle i Sophie Okenodo ("Hotel Ruanda") te Morgan Freeman ("Djevojka od milijun dolara").

U kategoriji najboljeg glumca Jamie Foxx smatra se favoritom za ulogu Rayja Chalesa. Foxx je ove godine već ovjenčan Zlatnim globusom i nagradom britanske akademije BAFTA.

Među glumicama najbolje kotira Hilary Swank ("Djevojka od milijun dolara"), ispred Annette Bening koja tumači ostarjelu glumicu u "Being Julia". Obje su glumice bile suparnice i 2000. godine kad je Swank osvojila Oscara za "Dečki ne plaču".

Među filmovima izvan engleskog govornog područja, najizgledniji je pobjednik španjolski "Život je more" s Javierom Bardemom u ulozi bolesnika koji se bori za pravo na smrt.

U kategorijama najboljih sporednih glumaca Cate Blanchett kao Katherine Hepburn u "The Aviatoru" i Morgan Freeman kao stari boksač najvjerojatniji su dobitnici Oscara, smatraju.

Pročitajte više