Što su sve saznali špijuni u Hladnom ratu između Rusa i Amerikanaca?

Foto: Press

 ODBROJAVANJE do Oscara i službeno je počelo. Kako se u jednoj od najvažnijih kategorija, onoj za najbolji film našlo osam uradaka, mi smo vam pripremili detaljnu analizu svakoga od njih.

Pratite naš oscarovski filmski serijal "OSCAR NA INDEXU" i osvojite nagrade!

Nominacije Oscar 2016

Najbolji sporedni glumac: Mark Rylance
Najbolji originalni scenarij: Matt Charman, Ethan i Joel Coen
Najbolja originalna glazba: Thomas Newman
Najbolje zvuk: Andy Nelson, Gary Rydstrom i Drew Kunin
Najbolji produkcijski dizajn: Rena DeAngelo, Bernhard Henrich i Adam Stockhausen

O čemu se radi:

Steven Spielberg ovog se puta dohvatio istinite priče o ruskom špijunu Rudolfu Abelu i američkom odvjetniku Jamesu B. Donovanu čije se prijateljstvo rađa tijekom američke sudske predstave za javnost čiji je cilj onemogućiti Ruse da ishod suđenja iskoriste u propagandne svrhe.

Iako na prvu loptu djeluje kao izvanredno tlo na kojem uspijeva klasična Spielbergova kombinacija patetike i pouke, radi se o neočekivano kvalitetnom filmu prema scenariju Matta Charmana te Ethana i Joela Coena koji su istinitu priču lagano frizirali za veliko platno, a rezultat je najbolji redateljev film nakon "Municha" iz 2005. (ali i najneuspješniji).

Što kaže kritika:

Kritici se novi Spielbergov film očito svidio o čemu dovoljno govori i 98% pozitivnih kritika top kritičara koji smatraju da je redatelj formuli klasičnog hladnoratovskog špijunskog trilera udahnuo novi život.

Iako je najveći broj pohvala stizao na račun izvrsnog Marka Rylancea i Toma Hanksa, mnogi su pohvalili vrhunsku scenografiju i savršeno prenesenu atmosferu pedesetih godina prošlog stoljeća.

Ipak, u obzir valja uzeti da čak i oni koji su filmu dali pozitivnu ocjenu smatraju da se ne radi o posebno revolucionarnom dodatku bogatom opusu Stevena Spielberga već samo kvalitetnom filmu koji je u prvom redu dokaz dobre forme.

U jednoj od rijetkih, uvjetno rečeno negativnih kritika, Preston Jones smatra da je iznenađujuće koliko je druga polovina filma zatrpana i troma.

Ima li šanse:

Kritičar Richard Roeper odmah nakon izlaska filma konstatirao je da će biti veliko iznenađenje ako se novi film Stevena Spielberga ne nađe među nominiranima. Međutim, bilo bi iznenađujuće da film pokupi nagradu za najbolji film. Štoviše, u to malo tko vjeruje.

Ono što je izvjesnije jest Oscar za najbolji originalni scenarij, a još je izvjesniji onaj za najboljeg sporednog glumca gdje je najveća prijetnja Rylanceu Mark Ruffalo za "Spotlight".

Tri stvari koje niste znali:

Gregory Peck još se 1965. zainteresirao za film, a njegova je želja bila utjeloviti Donovana. Alec Guinness pristao je glumiti Abela, a Stirling Siliphant (In The Heat of the Night, Towering Inferno) napisao bi scenarij. Međutim, MGM je odbio riskirati s filmom zbog napetosti koje su u tom periodu bile na vrhuncu zbog Zaljeva svinja i Kubanske krize.

Spielberg je oduvijek želio snimiti špijunski triler, a svojevremeno je ponudio svoje usluge Albertu R. Broccoliju u nadi da će mu dopustiti da snimi "Samo za tvoje oči", nastavak Jamesa Bonda iz 1981. Međutim, Broccoli ga je odbio rekavši da želi samo britanske redatelje. Nedugo nakon toga, George Lucas utješio je Spielberga ponudivši mu da režira "Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega".

James B. Donovan u filmu je prikazan kao odvjetnik specijaliziran za osiguranja koji je na ovom slučaju završio slučajno. No, ono što se u filmu ne spominje jest da je Donovan tijekom Drugog svjetskog rata radio za OSS (Office of Strategic Services) koji je preteča CIA-e pa nema sumnje da je Donovan bio odlično povezan s važnim ljudima u obavještajnim krugovima.

Pročitajte više