Majstorska SF priča o preživljavanju u svemiru - je li dovoljno dobra za Oscara?

Foto: Press

ODBROJAVANJE do Oscara i službeno je počelo. Kako se u jednoj od najvažnijih kategorija, onoj za najbolji film našlo osam uradaka, mi smo vam pripremili detaljnu analizu svakoga od njih.

Pratite naš oscarovski filmski serijal "OSCAR NA INDEXU" i osvojite nagrade! 

Nominacije Oscar 2016

Najbolji glumac: Matt Damon
Najbolji adaptirani scenarij: Drew Goddard prema istoimenoj knjizi Andyja Weira
Najbolja montaža zvuka: Oliver Tarney
Najbolji zvuk: Paul Massey, Mark Taylor i Mac Ruth
Najbolji produkcijski dizajn: Celia Bobak i Arthur Max
Najbolji specijalni efekti: Anders Langlands, Chris Lawrence, Richard Stammers i Steven Warner

O čemu se radi:

Ukratko, Ameri ponovno moraju spasiti Matta Damona. Ovog puta zapeo je na Marsu nakon što ga posada njegova broda greškom napusti misleći da je mrtav. Nakon što dođe svijesti, Mark Watley mora pronaći način da preživi i dočeka spasilačku ekipu.

Uglavnom, radi se o još jednom remek djelu majstora SF-a Ridleyja Scotta koji je mnoge razočarao svojim prethodnim pokušajem "Prometheus". Mnogi će čak reći i da je ovo najbolji Scottov film još od 2007. kada je snimio "American Gangster", a i najuspješniji jer na blagajnama je pokupio gotovo 600 milijuna dolara.

Što kaže kritika:

Kritičari su zadovoljni, a Scottovo uprizorenje istoimene knjige Andyja Weira iz 2011. našli se na mnogim listama najboljih filmova prošle godine i trenutno ima 92% pozitivnih kritika na Rottenu.

Mnogima se dopao optimistični ton filma koji je potpuna kontra "Revenantu" koji se, uvjetno rečeno, bavi sličnom temom opstanka u brutalnom okruženju i nezaustavljivom ljudskom borbom da preživi unatoč svemu. No, dok je Inarritu servirao mučan film koji nije za svakog (ali je definitivno mamac za članove Akademije), Scott nam je dao zabavan, lagan i na momente duhovit film koji je privukao daleko veći broj gledatelja i otvoreniji je za širu publiku (što mu ne daje puno bodova kod blockbusterima nesklonih članova Akademije).

Velik broj kritičara svoje je pohvale usmjerio na Matta Damona koji je bez iznimke svaku scenu podigao na još viši nivo, a neki su kritičari pohvalili i specijalne efekte i činjenicu da se radi o jednom od ponajboljih 3D iskustava u kinu.

S druge strane, rijetki kritičari kojima se film nije svidio, smatraju da filmu nasušno nedostaje "vizualne poezije".

Ima li šanse:

Iako je sve moguće, u kategoriji najboljeg filma "The Martian" nije ni među prva tri. Radi se o zabavnom i velikom filmu u kojem će generacije ljubitelja SF-a uživati i za 50 godina, ali rijetki vjeruju da je riječ o oskarovskom materijalu.

Prevelike šanse nema ni Matt Damon koji se u kategoriji glavnog glumca mora boriti s DiCaprijem koji je veliki ovogodišnji favorit i Bryanom Cranstonom koji je odradio vrhunski posao kao Dalton Trumbo u kvalitetnom filmu Jaya Roacha "Trumbo". Da su u istoj kategoriji samo Fassbender i Redmayne, možda bismo i mogli govoriti o napetoj utrci, ali u ovom slučaju stvari nisu najsjajnije za Damona.

Utrka je najnapetija u kategoriji najboljih vizualnih efekata iako su tu i Mad Max, novi Star Wars, izvrsna Ex Machina i nikako zanemarivi The Revenant koji bi samo zahvaljujući brutalnoj i uznemirujućoj sceni borbe s medvjedom mogao, a po mnogima i trebao, osvojiti zlatnog kipića.

Tri stvari koje niste znali:

Matt Damon igra Marka Watneyja, a Mark je engleska verzija latinskog imena Marcus koje u prijevodu znači "od Marsa".

"The Martian" je prepun referenci na Scottov kultni film "Alien" i druge dijelove franšize. Od teksta koji se pojavljuje na ekranu kad Watley uspostavi kontakt, preko referenci na "Conquest of Space" koji je značajno utjecao na "Alien" pa sve do Beth koja Becka upozorava da pazi "jer u svemiru..." što je izravna referenca na tagline "Aliena": "U svemiru, nitko ne čuje vaš vrisak".

Netko je izračunao koliko je spašavanje Matta Damona u filmova do sad koštalo američku vladu (budući da ga je do 2015. trebalo spasiti čak osam puta: Courage Under Fire, Saving Private Ryan, Titan AE, Syriana, Green Zone, Elysium, Interstellar i The Martian), a konačni izračun je otprilike 900 milijardi dolara (i nešto sitno).

Pročitajte više