Osuđeni silovatelj na doživotnoj robiji promijenio spol pa ga preselili u ženski zatvor

Foto: Twitter

OSUĐENOG silovatelja u Velikoj Britaniji preselili su iz strogo čuvanog zatvora u kojem je odsluživao doživotnu kaznu u ženski zatvor.

Martin Ponting, osuđen zbog silovanja, nakon operacije promjene spola postao je Jessica Winfield koja se žalila da je zlostavljana u zatvoru zato što je muškarac koji se osjeća kao žena. 

"Promijenila sam svoje ime u žensko kako bih pokazala vlastima i svima kojih se to tiče da sam ozbiljna u vezi svog roda i da se ne osjećam dobro kao muškarac", žalila se još prije 10 godina, piše BBC.

Jedna od njezinih žrtava izjavila je da je činjenica da su joj dozvolili da promjeni spol strašna. "Možda se promijenio fizički, no mozak mu je još uvijek isti", rekla ja. Također, grlupa koja se bori za prava žrtava, Voice4Victims, na Twitteru se ukazala na nejednakosti u britanskom pravosudnom sustavu."Silovatelju zdravstveno plati promjenu spola, dok se žrtve bore da dobiju podršku za liječenje i oporavak", napisali su.

Nije prvi put da je neka transrodna osoba premještena iz muškog u ženski zatvor. Ako zatvorenik ima potvrdu o prepoznavanju roda, uprava, barem britanskih zatvora, zadužena je za to da ga se smjesti u zatvor na osnovi rodne pripadnosti.

Pročitajte više