Osvojite majice, šilterice i kino ulaznice za film "Doušnik!"

GLAVNU ulogu u filmu "Doušnik", (The Informant!) čija se radnja temelji na istinitoj priči o najvećem cinkarošu u korporativnoj povijesti Amerike tumači oskarovac Matt Damon koji je od samog početka bio prvi i jedini izbor redatelja Stevena Soderbergha za glavnu ulogu Marka Whitacrea.

U ostalim glavnim ulogama pojavljuju se Scott Bakula, Joel McHale i Melanie Lynskey. Producenti filma su Gregory Jacobs, Jennifer Fox, Michael Jaffe, Howard Braunstein i Kurt Eichenwald. George Clooney, Jeff Skoll i Michael London su izvršni producenti, a Michael Polaire je koproducent. Scenarij Scotta Z. Burnsa temelji se na knjizi Kurta Eichenwalda The Informant ( A True Story).

Jedan od ključnih kreativnih elemenata filma je glazbena podloga koju je skladao Oskarom nagrađeni skladatelj Marvin Hamlisch i koja obilježava prvu glazbenu podlogu koju je skladao u posljednjih deset godina.

Film je gotovo u cijelosti snimljen na lokacijama, a u većini su se slučajeva koristile prave lokacije na kojima su se ovi događaji i odigrali: u gradu Decatur ( Illinois ) i njegovoj okolici, te na Havajima.

Matt Damon postaje FBI-ev špijun

Doušnik! je crna komedija o korporacijskoj špijunaži, multinacionalnom fiksiranju cijena, prisluškivanju, pronevjeri, istragama FBI-a i visoko pozicioniranom cinkarošu kompanije. Što je tako smiješno u svezi toga? U rukama redatelja Stevena Soderbergha smiješno je gotovo sve. Film prati pomalo čudno i nepredvidljivo putovanje Marka Whitacrea od korporacijskog zlatnog dečka do doušnika FBI-a u vremenskom razdoblju od 1992. do 1996. godine. Mark Whitacre, biokemičar i lukavi biznismen, brzo se probija u poljoprivrednom konglomeratu Archer Daniels Midland ( ADM ), kompaniji koja ima interes na gotovo svakoj polici u supermarketima. Zbog prirode svog posla on poznaje način rada ADM-a i u njemu sudjeluje. To su uglavnom zakonite radnje, ali ima i onih koje su protuzakonite. Bilo zbog napada savjesti ili nečega još ozbiljnijeg, Mark se odjednom pretvara u cinkaroša i FBI-u razotkriva umiješanost kompanije u multinacionalno fiksiranje cijene novog prehrambenog aditiva pod nazivom lizin. Whitacreovo razotkrivanje umiješanosti ADM-a u fiksiranje cijena itekako je pobudilo pažnju vlade, ali to nije bilo dovoljno. Što se dalje događalo saznat ćete u filmu za kojega karte možete osvojiti upravo na Indexu.

Nagradna igra

Index.hr vas ovaj put nagrađuje s 5 majica i 2 šilterice s motivima iz filma "Doušnik!", te s 10 (5x2) ulaznica za bilo koju projekciju navedenog filma u Cinestaru. Sve što trebate napraviti je poslati mail naslovljen s "Doušnik!" i osobnim podacima: ime, prezime, adresa te kontakt broj, na index.nagrada@gmail.com. Nagradna igra traje do 25. studenog u 10 h. Sretne dobitnike obavijestit ćemo mailom. Sretno!

Pročitajte više