Otac 30-ero djece preko noći postao milijunaš: Zaklat ću kravu da proslavim

Foto: Tanzania Ministry of Minerals

RUDAR iz Tanzanije preko noći je postao milijunaš tako što je prodao dva najveća komada tanzanita ikad pronađena.

Saniniu Laizer zaradio je 3,4 milijuna dolara (nešto manje od 23 milijuna kuna) od prodaje tanzanita ministarstvu za minerale. Ukupna težina dva tanzanita bila je 15 kilograma.

"Sutra će biti veliki tulum", rekao je otac 30-ero djece za BBC.

Tanzanit se može pronaći samo na sjeveru Tanzanije i koristi se za izradu ukrasa. To je jedan od najrjeđih dragulja na Zemlji, a jedan lokalni geolog procjenjuje da će se njegova opskrba u potpunosti iscrpiti u narednih 20 godina.

Privlačnost dragocjenog kamena sastoji se u raznovrsnim nijansama, uključujući zelenu, crvenu, ljubičastu i plavu. Njegova vrijednost je određena rijetkošću - što su boja ili bistrina finije, to je cijena viša.

Laizer je kamenje pronašao prošli tjedan. Težili su 9,2 i 5,8 kilograma, a prodao ih je u srijedu tijekom trgovačkog događanja u sjevernoj regiji Manyara. 

Dosad je najteži pronađeni tanzanit težio 3,3 kilograma.

Čak i predsjednik zemlje John Magufuli nazvao je Laizera kako bi mu čestitao na rijetkom pronalasku. "To je prednost malih rudara i ovo dokazuje da je Tanzanija bogata", rekao je predsjednik.

52-godišnji Lazier, koji ima četiri žene, kaže kako će zaklati jednu od svojih krava za proslavu.

Također planira uložiti u svoju zajednicu u okrugu Simanjiro u Manyari. "Želim izgraditi trgovački centar i školu. Želim izgraditi školu blizu svog doma. Ovdje ima puno siromašnih ljudi koji si ne mogu priuštiti da djecu odvode u školu."

"Nisam obrazovan, ali volim da se stvari odvijaju profesionalno. Zato bih želio da moja djeca profesionalno vode posao."

Rekao je da naglo bogatstvo neće promijeniti njegov životni stil te da se i dalje planira brinuti za svojih 2000 krava. Kazao je i da ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere opreza usprkos novostečenom bogatstvu.

"Ovdje ima dosta sigurnosti. Neće biti nikakvih problema. Mogu hodati okolo i noću bez problema."

Neki mali rudari poput Laziera nabavljaju dozvolu vlade za potragu za tanzanitom, no prevladava ilegalno rudarenje, pogotovo u blizini rudnika u vlasništvu velikih tvrtki.

2017. godine predsjednik Magufuli naredio je vojsci da izgradi zid dužine 24 kilometra oko rudnika Merelani u mjestu Manyara, za koji se vjeruje da je jedini svjetski izvor tanzanita.

Godinu dana kasnije vlada je izvijestila o povećanju prihoda u rudarskom sektoru i porast pripisala zidu.

Pročitajte više