Otac freak folka i bivši dečko Natalie Portman u srpnju nastupa na šibenskoj tvrđavi

Foto: EPA

Devendra Banhart, američko-venezuelski kantautor, dolazi na Tvrđavu sv. Mihovila 28. srpnja, gdje će taj glazbenik, kojeg zbog kombiniranja folka, indieja i latinskih utjecaja nazivaju ocem freak folka, u Šibeniku predstaviti 11. studijski album Flying Wig.

Banhart je rođen u Teksasu, odrastao je u Venezueli, a s 14 godina preselio se u Los Angeles. S glazbom je počeo eksperimentirati tijekom studija na Art Institutu u San Franciscu. Nakon napuštanja studija ljeto 2000. proveo je u Parizu, gdje je, između ostalog, bio i predizvođač grupi Sonic Youth. Po povratku u SAD otkrio ga je Michael Gira iz legendarnih Swansa te je za njegovu diskografsku kuću objavio prvijenac Oh Me Oh My.

Kako je interes glazbene industrije sve više rastao, najprije je potpisao za XL Recordings, a potom i za još veći Warner. Uslijedila su četiri albuma na kojima umjetničku vrijednost prati i značajan komercijalni uspjeh, a zahvaljujući vezi s glumicom Natalie Portman, Devendra postaje meta paparazza i vruća temom trač-magazina širom svijeta.

Paralelno s glazbom njeguje i strast prema slikarstvu

Prekidom veze s Natalie ponovno se nalazi u fokusu u prvom redu glazbenih medija. Dosad je surađivao s imenima kao što su Antony and the Johnsons, Beck, Vashti Bunyan, Os Mutantes, Swans, Vetiver, Gilberto Gil, Caetano Veloso i David Byrne…

Paralelno s glazbom Devendra je njegovao i svoju strast prema slikarstvu. Tako je, između ostalog, svoje crteže izlagao na The Art Basel Contemporary Art Fairu u Miamiju, u The San Francisco Museum of Modern Artu, u The Palais des Beaux-Artsu u Bruxellesu te u Los Angeles Museum of Contemporary Artu.

Naslikao je omote većine svojih diskografskih izdanja, a 2010. za omot albuma What Will We Be bio je nominiran i za nagradu Grammy. Za nastup Devendre publiku će zagrijati njemački trio The Zenmenn, objavio je organizator Tvrđava kulture Šibenik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.