Otišao je Strikan, Divac... Po kojoj ćete ulozi pamtiti Špiru Guberinu?

Foto: Press

U 88. GODINI preminuo je legendarni Špiro Guberina.

Legendarnog glumca većina pamti po ulozi Strikana u Velom mistu, no tijekom dugogodišnje karijere odigrao je brojne nezaboravne uloge. 

 

Kao srednjoškolac nastupao u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. God. 1970. diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999.

Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkome ljetnom festivalu i Splitskom ljetu.

Kao karakterni komičar izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinkovića, Ivana Brešana te Marina Držića. Istaknuo se kao Figaro (Beaumarchais, Figarov pir), Knez Miškin (F. M. Dostojevski, Idiot), Mikleta (M. Benetović, Hvarkinja), Bobčinski (N. V. Gogolj, Revizor), Argan (Moliere, Umišljeni bolesnik), Grobar (W. Shakespeare, Hamlet), Peppin (E. De Filippo, Subota, nedjelja, ponedjeljak), Eduard (E. Ionesco, Neplaćeni ubojica).

Nastupao je na radiju i u televizijskim dramama i serijama kao što su Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto), Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka).

Godine 1997. osnovao je Mali hrvatski teatar Kiklop koji je otvorio monodramskim kolažem Majmunska posla. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2011.

Pročitajte više