Otkrijte kako i za koliko povećati vrijednost svoje kuće ili stana

Foto: Press

OBNOVU ili adaptaciju nekretnine u pravilu planiramo kako bismo životni prostor prilagodili svojim potrebama. No, na rekonstrukciju i sanaciju uvijek treba gledati kao i na dugoročnu investiciju. Neke su investicije isplativije od drugih jer mogu značajnije povećati ukupnu vrijednost nekretnine u slučaju prodaje. U obzir treba uzeti sve parametre poput tipa nekretnine, lokacije, godine izgradnje, stanja i drugih uvjeta presudnih za određivanje cijene. 

Trebam.hr godinama uspješno povezuje tražitelje usluga iz cijele Hrvatske s lokalnim građevinarima, arhitektima, krovopokrivačima, dobavljačima prozora, stolarima i drugim izvođačima. Na osnovi iskustava tih izvođača pripremili su izračune koji vam mogu biti vrlo korisni pri planiranju adaptacije ili obnove. 

"Za zapušten, neodržavan stan u centru Zagreba starosti 30 godina trenutna tržišna cijena kreće se od 1500 do 1900€ po m2. Isti takav stan koji je adaptiran i dobro održavan na tržištu može postići i cijenu veću od 2500€", potencijal adaptacije i obnove dočarava Robert Gradečki, jedan od arhitekata koji već dugo surađuju s Trebam.hr.

Pogledajte koje renovacije se najviše isplate.

Adaptacija kupaonice

Najkompleksniji i najskuplji zahvat u stanu najčešće je adaptacija kupaonice jer podrazumijeva sveobuhvatna rješenja poput kompletne zamjene dotrajalih vodovodnih instalacija, pločica, hidroizolacije i sličnih ozbiljnih radova. Unatoč tome, prema mišljenju stručnjaka upravo je adaptacija kupaonice najisplativije ulaganje u stanu jer njome možete značajno podići ukupnu vrijednost nekretnine.

  • Adaptacijom kupaonice u vrijednosti od 4000 € možete podići vrijednost nekretnine i do 10.000 €,
  •  povrat ulaganja iznosi i do 150%.

Zatražite besplatne ponude za adaptaciju kupaonice

Obnova kuhinje

Zamjena radne ploče, fronti elementa, ugradnja kaljenog stakla, sve su to radovi kojima značajno mijenjate izgled kuhinje. Ako tome pridodate obnovu poda, rekonstrukciju zidova i druge ozbiljnije zahvate, možete govoriti o potpunoj transformaciji tog dijela životnog prostora. 

  • Obnovom kuhinje u koju ste uložili 4000 € vrijednost nekretnine možete podići za 5000 € do 7000 €,
  • povrat na investiciju veći je od 20%.

Zatražite ponude za kuhinju po mjeri

Zamjena prozora

Ugradnja PVC, alu ili drvene stolarije u stare kuće ili zgrade, neovisno o njihovoj lokaciji može značajno povećati kvalitetu stanovanja. Osim toga, zamjena prozora uz pravog majstora tehnički može biti najbrži segment ozbiljnije obnove nekretnine te uz smanjenje troškova grijanja značajno povećati vrijednost stana ili kuće.

  • Zamjenom prozora cijene 6000 € vrijednost stana možete podići i do 10.000 €,
  • povrat na investiciju veći je od 60%.

Zatražite ponude za nove prozore

Bojanje zidova

Održavanje nekretnine u kojoj živite podrazumijeva i redovito bojanje zidova, uz sanaciju oštećenih rubova ili drugih zidnih površina. Još ako uz bijelu u interijer unesete neke druge boje, možete značajno promijeniti izgled i dojam koji nekretnina ostavlja na vas, ali i na buduće kupce. 

  • Soboslikarski radovi (gletanje i bojanje) vrijednosti do 2000 € mogu podići vrijednost nekretnine od 6000 € do čak 10.000 €,
  • prosječan povrat na investiciju varira od 200% pa sve do 500%

Dođite do 6 ponuda soboslikara uz samo 1 upit

Obnova krovišta

Dobar krov je od presudne važnosti za osiguravanje dugog vijeka zgrade. Renoviranje krova vrlo je kompleksan dio obnove, a može se sastojati od kompletne rekonstrukcije krovišta ili od zamjene krovnog pokrivača. Sve naravno ovisi o stanju krovišta, odnosno godini izgradnje nekretnine. Tehnologija izgradnje krovova je u posljednjih 20-ak godina značajno napredovala.

  • Rekonstrukcijom krovišta u koju ste uložili 15.000 € vrijednost nekretnine može porasti do čak 50.000 €,
  • riječ je o povratu koji može doseći i tri puta veću (300%) vrijednost od same investicije. 

Zatražite besplatne ponude lokalnih krovopokrivača

Što manju i zapušteniju nekretninu adaptirali, to ćete značajnije povećati njezinu vrijednost. Uz jednostavnu računicu arhitekta, gospodina Gradečkog, koji na temelju iskustva zaključuje da se kod lošijih stanova sa 300 € ulaganja u prosjeku može doći i do 500 € dobiti, možda ćete se lakše odvažiti na obnovu i adaptaciju. 

Kod nekretnina nižeg cjenovnog ranga višestruko se isplati ulagati u soboslikarske i keramičarske radove u stanu, odnosno u uređivanje okućnice i dvorišta kada se radi o kući. Kod nekretnina u višem cjenovnom rangu isplativija su ulaganja u nadogradnju ili rekonstrukciju zidova, mijenjanje krova, adaptaciju sustava grijanja, vodovoda, elektroinstalacija i drugih infrastrukturnih poboljšanja. 

-------Sadržaj donosi Index u suradnji s Trebam.hr -----

Trebam.hr je vodeći portal za odabir lokalnih izvođača u Hrvatskoj. Svoje usluge nude i u Sloveniji, Rumunjskoj i Južnoj Africi. 

Pročitajte više