Otkrijte koju infekciju je moguće dobiti u teretani, kako je spriječiti i liječiti

Foto: Press

REDOVITO vježbate u teretani, znojite se i trudite biti u što boljoj formi. No, sasvim sigurno ne razmišljate da u teretani, kao i nekim drugim javnim prostorima, kao što su bazeni i saune, postoji rizik od prenošenja gljivica i dobivanja neugodne gljivične infekcije - koja vreba upravo na mjestima gdje puno ljudi vježba i tušira se.

Gljivična infekcija stopala je dobila i ime atletsko stopalo jer češće pogađa one koji nose čarape i tenisice veći dio dana i pri tome su tjelesno aktivni zbog čega su njihove noge dugo u tamnom i vlažnom okruženju koje pogoduje gljivicama. Osim kože stopala, gljivična infekcija može zahvatiti i nokte, što se stručno naziva onihomikoza. Uslijed onihomikoze nokti postaju obojeni, bijeli ili žuti, i krhki.

Evo nekoliko pravila kako spriječiti i liječiti gljivičnu infekciju. Spriječite zarazu tako da ne hodate bosi po javnim prostorima u kojima ima puno vode ili vlage - kao što su bazeni, saune ili tuševi u teretanama. Ako se tuširate, obujte natikače i nikako nemojte dijeliti svoj ručnik s drugim osobama.

Ako ste dobili gljivičnu infekciju odnosno atletsko stopalo, pogrešno je misliti da će se ona povući ako se što češće tuširate. Naime iako je pranje, osobito između nožnih prstiju bitno, još je važnije da stopala, tabane i prste jako dobro posušite ručnikom nakon tuširanja. Nakon što dobro posušite stopala na zaraženo područje nanesite protugljivični lijek za lokalnu upotrebu, kao što je primjerice Exoderil krema. Ona nakon relativno kratkog vremena može ukloniti simptome gljivične infekcije kože kao što su svrbež i žarenje. Exoderil krema ima fungicidno djelovanje, a to znači da ubija dermatofitne gljivice, a ima i antibakterijski učinak. Zbog dobrog prodiranja i dugog zadržavanja u različitim slojevima kože Exoderil kremu dovoljno je nanijeti jednom na dan. Exoderil postoji i u obliku otopine, koja se također nanosi jednom dnevno, a zbog dobrog prodiranja u ploču nokta namijenjena je više gljivičnoj infekciji noktiju.

Definitivno imajte na umu kako gljivična infekcija ne može proći sama od sebe. Dapače, što više čekate i dulje odlažete liječenje, ona se može samo proširivati i pogoršavati te se pretvoriti u prilično ozbiljnu. Nemojte prestati s tretmanom čim nestanu simptomi, jer nestajanje simptoma ne znači da ste pobijedili gljivice - one se mogu vratiti.

Kako bi se spriječilo vraćanje gljivične infekcije kože, liječenje kremom Exoderil potrebno je provoditi još najmanje dva tjedna nakon nestanka simptoma. U slučaju gljivične infekcije noktiju liječenje otopinom Exoderil može trajati i do šest mjeseci, najbolje do izrastanja novog nokta, ali ju je dovoljno nakapati samo jednom dnevno.

Ako ste se uspjeli rješiti infekcije znajte i da su gljivice vrlo sklone recidivu odnosno vraćanju i vrlo su otporne. Zato nastojte to spriječiti – budite uvijek u suhim čarapama, što češće prozračujte stopala i hodajte u natikačama i japankama po javnim prostorima.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Pročitajte više