Otkrijte pet fantastičnih murala skrivenih u srcu Zagreba koji imaju posebnu poruku

Foto: Facebook

DUBOKO unutar Zagreba skriveno je pet murala koji otkrivaju kako divljina i sloboda još postoje unutar grada. Zajedno čine serijal "Slobodni", a mi vas pozivamo na njihovo otkrivanje.

Sredinom 2020., u proljetnim i ljetnim mjesecima nakon prvog lockdowna, zagrebački beton postao je bogatiji za pet akrilnih murala koji u povećim proporcijama prikazuju vjevericu, lisicu, sivu čaplju, štuku i guštera. Iza ove zanimljive i neobične priče, otkriva nam autor, stoji ideja o suživotu koji smo ne tako davno imali na području Zagreba i okolice.

Tko je i zašto napravio murale?

Objavljuje Karaga IvanPetak, 28. kolovoza 2020.

Na betonskim zidu kod podzemne garaže negdje na Črnomercu, dajući završni ton vjeverici ispruženih šapa, samozatajni "street art" umjetnik Ivan Karaga objašnjava nam kako je cijela priča simbolična – baš kao što su u davna vremena ljudima okruženima prirodom zidovi pećina bili kulisa za prikaz njima bitnih stvari ili pojava, tako su sada nama betonski zidovi kulisa za prikaz onoga što mi smatramo važnim. U ovim vremenima, kada smo silom prilika otuđeniji od prirode, važnim se čini poruka kako su na ovom prostoru nekoć obitavale i divlje životinje.

Objavljuje Karaga IvanPetak, 28. kolovoza 2020.

Ovi nas murali žele podsjetiti i na to kako je naša trenutno ograničena sloboda dobra prilika za oporavak prirode i pozvati nas na suživot bez kojega očito ne možemo.

Otkrijte murale u šetnji gradom

Objavljuje Karaga IvanPetak, 28. kolovoza 2020.

Vjevericu ćete pronaći na Črnomercu u blizini stabala kod Zapadnog kolodvora, lisica vas čeka u dvorištima na Trešnjevci, štuka kod potoka Vrapčak na Rudešu, čaplja na livadama Trešnjevke-Jug, dok se gušter skriva u gustišu na Srednjacima. Lokacije murala na Google Mapsu možete pronaći ovdje

Objavljuje Karaga IvanPetak, 28. kolovoza 2020.

Karagini murali bili su inspiracija i mladom timu srednjoškolaca Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju koji su napravili mini trailer o muralima, ne prikazujući previše detalja kako bi vas potakli na izlazak u grad i njihovo otkrivanje. Videu je svoj obol dao i zagrebački "sound" umjetnik Brade Lunner koji je komponirao originalnu glazbu za trailer.

Objavljuje Karaga IvanPetak, 28. kolovoza 2020.

Pročitajte više