Otkriven najveći 3D street art crtež u Hrvatskoj: Ogromna provalija pred trgovačkim centrom

VELIKA provalija otkrivena je jučer ispred jednog zagrebačkog trgovačkog centra, no zapravo se radi o najvećem 3D street art crtežu u Hrvatskoj. Jedina osoba u Hrvatskoj koja se bavi ovom vrstom umjetnosti, Filip Mrvelj, rekao nam je kako želi dočarati ugođaj Miamija koji obilježava ovogodišnju proslavu trgovačkog centra te omogućiti brojnim posjetiteljima da se slikaju na samom "rubu litice".

"Onog trenutka kad se slike pogledaju iz jedne određene točke kroz širokokutnu leću, dobivaju sasvim novu dimenziju, 3D dimenziju"

"Fora ovih slika je da funkcioniraju na način iluzije, znači kad se gledaju ljudskim okom, one su u nekakvoj 2D tehnici i svojim su oblikom disproporcionalne i izmijenjene. Onog trenutka kad se pogledaju iz jedne određene točke kroz širokokutnu leću, znači kroz kameru, fotoaparat ili mobitel, one dobivaju sasvim novu dimenziju, 3D dimenziju i daju iluziju da se radi o nekoj rupi, provaliji, stepenicama i slično", rekao nam je Filip. Ovakvi 3D ulični crteži pojavljuju se u svjetskim urbanim centrima posljednjih nekoliko godina i pravi su hit. Najčešće ih se može vidjeti na gradskim trgovima, pločnicima, na podzemnim željeznicama i kolodvorima te raznim manifestacijama. 

Ulice hrvatskih gradova kao slikarsko platno

"Sliku treba gledati s razmaka od par metara i konkretno u ovom slučaju vidimo nešto kao da je puknuo beton, ispod se vide sige i dolje je otok s tri palme, jer je treći rođendan trgovačkog centra i tu su stepenice, znači osoba koja bi se slikala ovdje, izgledala bi kao da silazi niz stepenice u tu provaliju", opisuje mladi umjetnik koji je slične crteže napravio i u Slavonskom Brodu, Varaždinu i na drugim mjestima u Hrvatskoj. Po zanimanju je slikar, a 3D street art ga zanima već nekoliko godina. "Počeo sam se baviti time prije par godina u glavi, ali u praksu sam proveo ove godine. "Inače sam slikar i zanimaju me teme vezane uz slikarstvo. 3D street art me to me privukao, volim uvijek neke nove stvari i počeo sam to istraživati. Skužio sam neke fore, informirao sam se preko interneta i uz rad, neke vježbe došao sam do toga da danas slikam 3D street art", kaže nam Filip.  

Ispere ih prva kiša

Glavna odlika 3D uličnih uradaka je da su trenutni, jer ih ispere kiša. Oni mogu trajati određeno vrijeme kao atraktivan vizualni identitet, ali ne mijenjaju povijesnu konturu javne površine već nakon malo vode rad nestaje kao da tu nije nikada postojao. Radovi se slikaju uličnim kredama i pastelama. Na taj način pločnik postaje umjetničko platno, baš kao što su posljednjih desetljeća sivi gradski zidovi postali "platno" za grafite.

Pročitajte više