Otkriven novi simbol Podravke, Koprivničani se žale: Podvalili su nam hrđavo srce

PROŠLO je više od dva tjedna od svečanog otvorenja novoobnovljene Podravkine sedmerokatnice, prilikom čega je  otrkiven monumentalni spomenik Začin života koji je djelo akademskog kipara Nikole Vudraga, piše portal ePodravina.

Međutim, skulptura koja je mnoge podsjetila na veliko hrđavo srce naišla je na kritike građana Koprivnice, koji su očekivali bistu ili spomenik posvećen Zlati Bartl, izumiteljici Vegete.

"Dva metra hrđe", napisao je jedan nezadovoljni građanin na Facebooku.

"Mogli su puno bolje i ljepše napraviti to srce. Ovo je za mene ružno", složio se drugi.

Kipar o materijalu: To je vrsta plemenitog čelika

Autor skulpture Nikola Vudrag na svečanom je otvorenju objasnio zašto se odlučio na izradu srca.

"Znam da ste svi očekivali bistu Zlate Bartl koja je sa svojim začinom zadužila cijeli ovaj kraj, ali po mome istraživanju začin koji je sagradio Podravku i čitav ovaj kraj je rad s ljubavlju. I kad radite s ljubavlju, onda su rezultati očigledni", rekao je.

"Materijal skulpture je corten čelik koji se često koristi u arhitekturi i umjetnosti. To je vrsta plemenitog čelika koji u sebi ima primjese bronce, kositra, cinka, mesinga, dakle svega baš kao i naša Vegeta, a s vremenom kreće od narančaste boje pa prelazi u crvenu pa u smeđu i opet se vraća nazad.

Jedna polovica skulpture je puna, kompletirana i predstavlja prvih 75 godina postojanja, a druga, armaturna, je simbol gradnje i obnove koja ide u budućnost. Kompanija sa srcem dobila je svoje simboličko srce", kazao je.

Pročitajte više