Otkriveni zastrašujući detalji oko misterioznog nestanka glumačke zvijezde

Foto: Instagram

FAN BINGBING možda nije zvučno ime na Zapadu, no ona je jedna od najvećih - i najplaćenijih - glumica na planetu.

37-godišnjakinja je u dva desetljeća glumačke karijere snimila brojne domaće i međunarodne hitove, uključujući filmove kao što su Iron Man 3 i X-Men: Days Of Future Past. Tijekom svoje blistave karijere prikupila je i velik broj sljedbenika i fanova.

No u lipnju prošle godine jedna od najpoznatijih žena u Kini jednostavno je nestala.

Nestanak

U svibnju 2018. godine kineski voditelj Cui Yongyuan suptilno je implicirao glumičinu utaju poreza nakon što je pokazao dva ugovora za jedan od njezinih nadolazećih filmova.

U prvom, službenom ugovoru pisalo je da je plaćena oko 1,5 milijuna dolara, dok je prema drugom, privatnom ugovoru dobila 7,5 milijuna dolara. Riječ je o tzv. yin-yang ugovorima, praksi koja je dobro poznata u Kini, a to je oblik izbjegavanja plaćanja poreza pri čemu se prvi, manji ugovor prikazuje državnim službama, dok se drugi, veći tretira kao neoporezivi dohodak.

Takvi ugovori rašireni su u filmskoj industriji kao alat za izbjegavanje poreza, a skandal je potaknuo vladu na oštru reakciju.

Fan je posljednji put viđena u javnosti 1. srpnja kad je posjetila dječju bolnicu, dok se 23. srpnja posljednji put oglasila na Weibu, popularnoj kineskoj društvenoj mreži. Nakon toga mjesecima je nitko nije čuo i vidio.

Isprika

Napokon, 3. listopada Fan se iznenada pojavila i objavila ispriku svojoj obitelji, fanovima i zemlji u službenom obraćanju. Izjavila je da se osjeća posramljeno zbog utaje poreza korištenjem yin-yang ugovora.

Dodala je kako je za vrijeme svoje suradnje s vlastima shvatila da je, kao javna osoba, trebala poštovati zakon te biti dobar primjer za društvo i industriju.

No unatoč njezinom objašnjenju svog nestanka, o njoj se posljednjih mjeseci nije puno čulo - sve dosad.

Izgubljeni mjeseci

U dugoj istrazi koja je nedavno rezultirala člankom u Vanity Fairu, novinar May Jeong otkrio je detalje o njezinom mjestu boravka.

The South China Morning Post prije je pisao kako zvijezdu drže pod nadzorom u resortu - što je praksa uvedena 2012. godine koja dopušta tajnoj službi otmicu kršitelja zakona do šest mjeseci te sprečavanje njihovog kontakta s vanjskim svijetom.

Kako piše Vanity Fair, Fan je uhvatila policija u civilu i zabranjeno joj je da javno govori ili koristi telefon, a nije imala pristup ni olovci i papiru. Gotovo uopće nije imala privatnost - "čak ni kad se tuširala."

Na dan kad je objavila priopćenje, vlasti su otkrile da Fan mora vratiti 131 milijun dolara poreza i kazne.

Zašto je Fan bila meta

Prema Vanity Fairu, to je samo vrh sante leda. Oni pišu da je iznenadni napad vlade na filmsku industriju rezultat državnog usporavanja ekonomije i pokušaja da se "ekonomska moć vrati pod državnu kontrolu", a mnogi vjeruju da će se intenzivna kontrola uskoro proširiti na druga područja.

Naime, otkako je predsjednik Xi Jinping u ožujku prošle godine pokrenuo Nacionalnu komisiju za nadzor - moćno tijelo zaduženo za istraživanje korupcije i izbjegavanje plaćanja poreza - nestali su deseci tisuća ljudi, baš kao i Fan.

Krajem prošle godine porezne vlasti najavile su da je 31. prosinca rok za filmske tvrtke da vrate neplaćene poreze na neprijavljeni prihod bez daljnje kazne. No isto tako najavili su da će se od prvog siječnja s onima koji nisu surađivali "ozbiljno obračunati".

Pročitajte više