Otkriveno koliko često treba čistiti tuš-kabinu i kako to ispravno napraviti

Foto:123RF

PITANJE koje mnoge muči jest koliko često trebamo čistiti tuš-kabinu i kadu. Zasigurno ste mnogo puta uskočili pod tuš a da ga prethodno niste očistili, a poznato je da kada i tuš-kabina mogu biti leglo bakterija. Mnogi nisu niti upoznati s pravilnim čišćenjem ovih površina, ali higijenske stručnjakinje Leslie Reichert i Glenn Angelora navele su za Today potrebne korake u čišćenju, nakon kojih će vaše tuš-kabina i kada zablistati. 

Obje stručnjakinje slažu se da bi se tuš trebao pomalo očistiti jednom dnevno, a da bi ga temeljito trebalo očistiti jednom tjedno. Istakle su i da su tamna i vlažna mjesta savršeni uvjeti za množenje bakterija pa preporučuju da nakon tuširanja tuš-kabinu ostavimo suhom.

Prvi korak u pravilnom dnevnom čišćenju kade i tuš-kabine je sušenje vode sa zidova, poda i vrata pomoću suhe krpe. Drugi korak podrazumijeva ponavljanje prvog koraka, ali pomoću ručnika. Zatim je potrebno ostaviti prozor kupaonice otvorenim, a ako prozor ne postoji, tada je potrebno dvadesetak minuta držati sušilo za kosu upaljeno u zahodu. Na kraju trebamo otvoriti vrata kupaonice kako bi vlaga izašla.

Kod temeljitog tjednog čišćenja kupaonice potrebno je spužvom i sredstvom za čišćenje izribati vrata tuš-kabine. Zatim je važno očistiti površinu kade ili tuš-kabine pomoću mekane četkice, octa, vode i masti. Stručnjakinje upozoravaju na opasnosti od štetnih kemikalija i preporučuju prestanak njihovog korištenja.

Za čišćenje drške tuša savjetuju napuniti malu plastičnu vrećicu bijelim destiliranim octom i omotati je oko drške te ostaviti da tako odstoji preko noći. Ujutro je potrebno maknuti vrećicu i pustiti vodu kako biste se riješili nakupina.

 

 

 

Pročitajte više