Otrovne žabe krastače okupirale australijski nacionalni park

Tisuće otrovnih mladih žaba krastača nahrupilo je u petak u jedan australijski nacionalni park, skakutajući uokolo u tolikom broju da se činilo kako se tlo pomiče, objavio je Australski radio prenoseći izjave ekologa. L

Žabe su okupirale park Arakwal nakon posljednjih kiša, a uprava parka ih namjerava što više ubiti prije nego što narastu jer je riječ o žabama koje su najveće australijske štetočine.

Ta vrsta u Australiju je dovedena s Havaja 1935. kako bi uništila kukce koji su uništavali nasade šećerne trske na sjevernistoku zemlje u području Queenslanda.

Biološki eksperiment se osvetio jer kukci nisu uništeni, a žabe su se u međuvremenu dobro prilagodile i razmnožile.

Ženke ovih žaba nose i po 35.000 jajašaca na godinu, a najveći primjerci dugački su više od 20 centimetara i teški više od kilograma. Jedu gotovo sve što mogu progutati, od strvina, otpadaka do hrane za kućne ljubimce, no najčešća hrana su im razni insekti. Mogu preživjeti gubitak više od 50 posto tjelesne tekućine i temperature od 5 do 40 stupnjeva, a iako se čine lakim plijenom za veće životinje posjeduju vrlo opasan otrov koji može ubiti veće predatore.

Žabe su se s područja Queenslanda proširile na zapad i jug, a na svom putu prijete australijskoj fauni.

(Hina) xso yso

Pročitajte više