Otvara se nova galerija u Zagrebu, pustit će šum s gramofonske ploče Marine Abramović

Foto: Profimedia

Radom Zvučni ambijent - More umjetnice Marine Abramović agencija Bruketa&Žinić&Grey otvorit će 14. prosinca u svom prostoru u Centru Kaptol galeriju posvećenu suvremenoj umjetnosti, u kojoj će se u skladu s nazivom, The One Piece Gallery, izlagati samo po jedno djelo.

"Muzeji i galerije puni su umjetničkih djela i posjetitelja koji kroz njih prolaze bez da zaista uspiju razumjeti što vide. Izlaganjem samo jednog djela u našoj galeriji promatraču želimo omogućiti fokus potreban da bi se razumio kontekst", rekli su iz agencije. 

Kako su objasnili, pozicioniranjem galerije u izlog svog ureda koji se nalazi u trgovačkom centru u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac žele prolaznicima pokušati približiti suvremene umjetničke ideje.

Zvučni zapis šuma mora

Djelo Marine Abramović iz 1972., kojim se galerija otvara, zvučni je zapis šuma mora na gramofonskoj ploči koji se može povezati s njenim odbacivanjem predmetnog u umjetnosti i zanimanjem za nematerijalno, kontemplativno. 

Taj je interes posebno izražen u njezinim recentnijim performansima s publikom u kojima nastoji da publika izađe iz svog užurbanog života i uđe u koncentrirano stanje uma, pri čemu se koristi slušalicama za blokiranje zvuka.

U ovom djelu umjetnica za postizanje tišine i čišćenja, ili oslobađanja od svakodnevice, koristi snimkom djelovanja mora, napominje se u najavi.

Pročitajte više