Otvorena izložba Madonninih crno-bijelih aktova

U AMSTERDAMSKOJ galeriji Art District otvorena je izložba crno-bijelih Madonninih aktova koji su objavljeni u Playboyu 1979. godine. Fotografije potpisuje Martin H.M. Schreiber koji je Madonnu fotografirao upravo u Amsterdamu između njezinih koncerata.

Jesu li fotografi danas dovoljno cijenjeni?

"Ako se pitate što je fotografija, onda se zapitajte i što je slika ili dizajn. To je ekspresija, ideja, emocija, trenutak zamrznut u vremenu. Ponekad je dobro izrađen, ponekad bez veze. Fotografija je ekstenzija onoga tko stoji iza kamere. Smatram da se fotografi i kipari trebaju više cijeniti. Ali, nerijetko se ljudi pitaju kako je moguće cijeniti nešto snimljeno kamerom. Danas svi imaju fotoaparate i kamere, ako što svi imaju automobile. Ali, ne cijenimo li velebnog vozača kao i mega šefove. Zašto su onda podcijenjeni fotografi koji cijele svoje živote posvećuju umjetnosti forme i discipline? Stoga, molim vas da više poštujete one koji 24/7 pokušavaju stvoriti savršenu harmoniju u malom kvadratiću", misli fotograf koji je ogorčen današnjim odnosom prema umjetnosti kojoj je posvetio većinu života.

Martin H.M. Schreiber fotografijom se počeo baviti 1962. godine kad se njegov otac vratio iz Japana s aparatom Yashica Lynx 1000, vrlo jednostavnim, ali u to vrijeme najboljim fotoaparatom na svijetu. Danas, više od 40 godina nakon tog događaja, Schreiber živi u Francuskoj. "Živim u Francuskoj jer mi ovdje živi sin, i zato što je to jedino mjesto na svijetu gdje si mogu priuštiti ogromnu kuću i tako ostvariti svoj san o ogromnom imanju koje ima svoj poseban kutak u kojem stvaram svoju umjetnost", nadodao je fotograf.

L.V.
Foto: AFP

Pročitajte više