Ova Nokia 3310 košta 12.000 kuna, a razlog je sulud

Screenshot: YouTube

NAJVEĆI dobitnik ovogodišnjeg Mobile World Congressa, najvećeg svjetskog sajma mobilne tehnologije koji se svake godine održava u Barceloni nije nikakav pametni telefon, tablet ili set za virtualnu stvarnost.

Svima njima svjetla pozornice ukrala je reinkarnirana Nokia 3310, nova inačica nekoć ludo popularnog mobitela prodanog u preko 120 milijuna primjeraka. U njemu nema ništa "pametnog" po uzoru na aktualna mini-računala koja nosimo u džepu; riječ je o 2G uređaju zaslona 2,4 inča, s tek 16 MB radne memorije i skromne kamere razlučivosti 2 megapiksela.

Nokia 3310 prije svega je marketinški potez koji je trebao - i u potpunosti uspio - pozornost svijeta skrenuti na nove modele pod imenom Nokia, a koji su predstavljeni zajedno s 3310. I tek nekoliko dana po objavi, kako javlja Android Authority, pojavila se luksuzna inačica ovog telefona namijenjena ruskom tržištu.

Nokia 3310 Supremo Putin posvećena je, kao što se može naslutiti iz imena, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu odnosno, ako ćemo citirati proizvođača, "najpopularnijoj osobi u Rusiji".

Pozadinom mobitela dominira portret ruskog despota izrađen od zlata, ispod kojeg se nalazi isto tako zlatna pločica sa stihom iz ruske himne. Niti prednja strana nije pošteđena kiča, jer je u središnju navigacijsku tipku - također od zlata - utisnut ruski grb.

Telefon takvih karakteristika zahtijeva i odgovarajuće pakovanje: kutija u kojoj se nalazi u potpunosti je izrađena od kvalitetnog, uglačanog drveta obloženog mekim crnim baršunom.

Vladimir Putin na vlasti je u Rusiji od 2000. godine i od samog je početka optuživan za nedemokratski način vladanja i gušenje slobode govora. Kritikama unatoč, jedan je od najutjecajnijih ljudi na svijetu čija se svaka riječ s pozornošću sluša.

Ukoliko ste poklonik njegova lika i djela to možete pokazati kupnjom ovog mobitela; Nokia 3310 Supremo Putin u vaš će džep kliznuti za 12 tisuća kuna.

Pročitajte više