Ova serija ruši rekorde na Netflixu. U Hrvatskoj je dostupna samo na jednoj platformi

Foto: Promo

Sadržaj nastao u suradnji s: Pickbox NOW

JEDNA djevojčica koja raste u obitelji razbojnika. Bogat skandinavski krajolik i kadrovi prepuni prirode uz dodatak magičnih stvorenja. Na kraju, komadić kvalitetno razrađene ekspozicije likova raspoređene u šest epizoda tako da se svatko može povezati s radnjom.

Tako nekako glasi recept za uspješnu seriju koja bi mogla postati omiljena svim uzrastima, a upravo to ima Ronja the Robber's Daughter (hrv. Ronja, razbojnička kći). Težak je zadatak napraviti hit seriju od šest epizoda ako pritom već postoje knjiga, film, pa i animirana serija. 

Na Netflixu je nakon premijere krajem ožujka vrlo brzo ušla u TOP 10 najgledanijih serija u Europi, a u Hrvatskoj je dostupna od 29. ožujka na streaming servisu Pickbox NOW te se može odmah pogledati. Bitno je naglasiti kako je u Hrvatskoj dostupna isključivo i samo na streaming servisu Pickbox NOW.

Knjiga je bila uspješna jer je doživjela brojne ekranizacije, ali i predstave. Nakon toliko pojavljivanja i adaptacija određeno djelo stvori svoju publiku, pa novo ruho može biti ili pun pogodak ili potpuni promašaj. 

Protagonistica Ronja se najprije uvukla pod kožu čitateljima, kroz knjigu spisateljice Astrid Lindgren. Hans Rosenfeldt prihvatio je zadatak i stoji iza scenarija nove ekranizacije ovog djela pa je tako nastala mini serija koja bi trebala zadovoljiti dječje kriterije, ali prema recenzijama, kadrovima i originalnom pristupu, mogla bi postati omiljena i među odraslom publikom. Rosenfeldt je ujedno i tvorac popularne serije The Bridge. Za režiju se pobrinula Lisa James Larsson, poznata po režiji Hjersona, Agathe Christie. 

Klasična priča u neklasičnim okolnostima 

Ova skandinavska fantasy drama bar se u prvoj epizodi držala klasične premise dječje serije: nesvakidašnje okolnosti, dječja zabranjena ljubav i magična stvorenja. Tako je djevojčica Ronja odrasla u obitelji s pljačkašima, koji imaju suprotstavljeni tabor. U tom taboru nalazi se dječak u kojeg se glavna junakinja Ronja zaljubi iako to ne bi smjela. Što je onda to što čini ovu seriju drukčijom i zanimljivom? 

Riječ je o iznimno bogatim vizurama skandinavskih krajolika, jer je radnja smještena u Skandinaviji, i to u srednjem vijeku. Krajolike često ostavljamo u drugom planu, jer su prikazani u nešto hladnijim i tamnijim ambijentima. Brojne recenzije, ali i portali ističu kako upravo krajolik stvara dominantno, filmsko okruženje i tumači lik sam za sebe. 

Foto: Promo

Bilo da se radi o norveškim fjordovima, gustim šumama Švedske, pustim obalama Islanda ili ledenim prostranstvima Finske, priroda je više od puke pozadine. Redatelji vješto koriste ova okruženja koja oduzimaju dah kako bi poboljšali raspoloženje i atmosferu svojih priča. Ogromni, netaknuti krajolici često odražavaju emocionalna putovanja likova, stvarajući jedinstvenu sinergiju između ljudskog iskustva i prirodnog svijeta. 

Ako u takav prirodni svijet dodate razna magična stvorenja za koje su se autori pobrinuli da ih se pitko i postepeno upozna, dobit ćete dobru priliku za novo djelo koje može stati uz bok velikim hitovima poput Harryja Pottera. Dobra fantazija s dobro razrađenim fantastičnim likovima element je koji uvijek može kupiti publiku, pa tako i ovdje. 

Autori Ronje, razbojničke kćeri potrudili su se pomno i temeljito uvesti gledatelja u priču, i to već u prvoj epizodi, tako da nema zabune u dramaturškom smislu.

Iza serije tim s iskustvom 

Redateljica Lisa James Larsson znala je da je tvorkinja romana Astrid Lindgren stvorila i Pipi Dugu Čarapu, koju poznaje cijeli svijet također kroz knjige i ekranizaciju. Zato se posebna pažnja dodala odabiru glavne glumice, što je izrazito važno. U ovakvim serijama, koje su prvotno za djecu, ali trebale bi zadovoljiti i odrasle, izbor karizmatične glumice koja suvereno vlada scenom je ključan. 

Foto: Promo 

Kako pišu filmski kritičari, nije lako pronaći kvalitetan dječji glavni lik, jer je često teško dočarati kompleksnost emocija koja se od likova očekuje. Tim koji stoji iza ove serije napravio je pun pogodak izabravši švedsku šesnaestogodišnju glumicu Kerstin Linden, koja toliko odgovara svojoj ulozi da možda i postane Pipi Duga Čarapa nove generacije, s obzirom na potencijalni doseg popularnosti.

Ne treba odgledati seriju do kraja da bi se stvorila snažna pretpostavka kako će Ronja "pobijediti prepreke" i da će zabranjena ljubav s početka priče oživjeti, ali predvidljiv dramaturški kraj nije važan faktor ove serije. Važno je što će se glavnoj junakinji na tom putu dogoditi, a kad joj se sve to događa kroz bogat, srednjovjekovni skandinavski kraj s magičnim stvorenjima, predrasude o providnosti epiloga gube snagu.

Serija ruši rekorde gledanosti 

Podaci također potvrđuju da je riječ o seriji uspješnici jer se razbojnička kći nalazi u TOP 10 najgledanijih naslova u zemljama gdje je prikazana. Čini se kako je klasičan recept za dječju seriju prožet dobrim izborom glumaca, produkcijom i pitkom dramaturgijom stvorio još jedno djelo koje bi se moglo pamtiti unatoč tome što je već viđeno u različitim žanrovima.

Osim ove serije, Pickbox NOW se ističe upravo po mnogim skandinavskim hitovima i nudi odmak od klasične, holivudske produkcije. Sadržaj ima titlove, a cjenovno spada u jedan od najpristupačnijih streaming servisa u Hrvatskoj. 

Skandinavske, britanske, ali i druge naslove moguće je putem streaming servisa Pickbox NOW gledati na svim pametnim uređajima, a nedavno je izašla i nova, poboljšana verzija aplikacije za pametne televizore. Tako je Pickbox NOW dostupan i na tabletu, računalu, mobitelu i laptopu. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Pickbox NOW u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više