Ova žena se ne može seksati ni koristiti tampone: "Kao da je zid umjesto rupe"

Foto: Facebook

ISLEY LYNN nerado se sjeća svog prvog seksualnog iskustva. I ne zato što je bilo neugodno i nespretno, kao kod većine ljudi, već zato što se tad prvi put susrela s bolnim stanjem od kojeg pati - vaginizmom.

Definicija vaginizma jest da je to automatska vaginalna reakcija prema strahu od nekih ili svih vrsta vaginalne penetracije. Vaginalni mišići se stisnu, a žena nema kontrolu nad njima. Neke žene koje boluju od ovog stanja mogu imati poteškoće i pri stavljanju tampona, dok druge osjećaju snažnu bol i žarenje tijekom seksa.

"Pokušala sam staviti svoj prvi tampon s 10 godina, bilo je strašno bolno. Osjećala sam se kao da ne postoji rupa, kao da je zid tamo gdje bi trebala biti rupa", ispričala je Isley za BBC. "Znala sam da nešto ozbiljno nije u redu nakon mog prvog dečka", nastavila je.

Njeno stanje odražavalo se i na emocionalne aspekte svih njenih ljubavnih veza. "Bojala sam se da će partneri misliti da ih ne volim ili da me fizički ne privlače", opisala je. Ona je o svom stanju napisala i predstavu Skin A Cat koju trenutno izvodi u britanskim kazalištima.

Otišla je na nekoliko tretmana, no nijedan joj nije pomogao. "Terapeut me pitao koliko jako želim biti 'normalna'. I upravo je to finalna scena u mojoj predstavi. Pred junakinjom je pitanje da definira što zapravo želi od seksa. Ona tad shvaća da se ne mora seksati poput svih ostalih te da u tome može uživati. Svi mi pišemo vlastiti scenariji naših života i trebamo raditi ono što nas usrećuje", zaključila je.

Mnoge žene osjećaju bol tijekom seksa, no vaginizam se razlikuje od "klasične" boli jer kod vaginizma tu bol uzrokuje automatska tjelesna reakcija. Teško je znati koliko žena boluje od ovog stanja jer mnoge od njih ne pričaju o tome.

 

Pročitajte više