Kako je ovaj dalmatinski grad postao meka turista? Evo što sve nudi u proljeće

Foto: Promo

Sadržaj nastao u suradnji s Olympia Vodice.

Oduvijek su bile popularno turističko odredište, potvrdit će svaki lokalac i turist.

Vodice su poznate po uređenim plažama i čistom moru te su najpoznatije ljetovalište Šibensko-kninske županije. Smještene su u blizini Šibenika, što ih čini izvrsnom bazom za istraživanje kulturnih i prirodnih znamenitosti, uključujući nacionalne parkove, obližnja mjesta i gradove.

U prvih devet mjeseci 2023. godine na području TZ-a grada Vodica ostvareno je ukupno 211.078 dolazaka turista u komercijalnim smještajnim kapacitetima. To je rast od devet posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Najveći dio turista odluči posjetiti grad u sezoni, koja obično traje cijelo ljetno razdoblje - od lipnja do rujna. Međutim, Vodice se mogu pohvaliti širokim izborom smještaja i bogatom ponudom u proljeće. 

Za one koji traže aktivniji odmor prije ljetne vreve, grad nudi raznolike sportske aktivnosti, kao što su biciklizam, ronjenje, jedrenje i šetnje po obližnjim stazama, koje pružaju prekrasan pogled na okolicu. Tu su i kultni festivali i događaji koji svake godine privuku sve veći broj sudionika te neizostavna dalmatinska gastronomska ponuda. 

Istražili smo što se sve može pronaći.

Foto: Szabolcs Antal/Unsplash

Biciklistička utrka, probno ronjenje, piknik…

Tako se zadnjeg vikenda u travnju održava 24. MTB Croatia Cup Vodice 2024. Vozi se na jednoj od najatraktivnijih MTB staza i utrka u Hrvatskoj. Ona, osim zahtjevnih uspona i strmih spustova, pruža nezaboravni pogled na Vodice i okolne otoke. Svladavanje ove staze pravo je adrenalinsko iskustvo, navode organizatori.

Nekoliko dana nakon toga, 1. svibnja, u znamenitoj utvrdi Rakitnici održat će se piknik. Utvrda je smještena u Vodičkom polju, na brdu znakovitog imena Kuline, a poznata je po tome što je u prošlosti bila poprište borbi s Osmanlijama.

Kasnije u mjesecu, 18. i 19. svibnja, održat će se manifestacija "Pogled u plavo", koja promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju. Tako će za posjetitelje biti organizirano i besplatno probno ronjenje pod punom ronilačkom opremom, i to uz stručni nadzor.

Vikend iza, 25. svibnja, u Vodice stiže poznati fitness pokret "Aktivna Hrvatska". Tim Aktivne Hrvatske ove godine čine kineziolozi i treneri s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba te drugi stručnjaci. Svi treninzi i edukacije su besplatni, ali je potrebno prijaviti se.

Početkom lipnja u Vodicama se održava tradicionalni glazbeni festival CMC. To je najveći festival domaće pop i zabavne glazbe, koji će u Vodice dovesti najveća imena regionalne glazbene scene.

Osim toga, Vodice su smještene na dobroj lokaciji pa je iz njih jednostavno doći do drugih zanimljivih mjesta i otoka u Dalmaciji. Odlučite li posjetiti Vodice i okolicu, baza može biti upadljiv hotel Olympia Sky, koji se nalazi u samom mjestu nedaleko od centra. Iz njega se pruža pogled na uvalu u koju su se Vodice smjestile.

Proljetni odmor u ovom hotelu uključuje smještaj u odabranoj sobi s doručkom i večerom u buffet stilu u Premium restoranu Sky na 10. katu. Djeca do 5 godina (uključujući 5) mogu besplatno boraviti s roditeljima u sobi, dok je za djecu do 12 godina (uključujući 12) dostupan pomoćni ležaj.

U ovoj atraktivnoj ponudi također su piće dobrodošlice i poklon iznenađenja. U promotivnu cijenu uključeno je i neograničeno korištenje unutarnjeg bazena s grijanom vodom, korištenje spa zone za dvoje (finska sauna i jacuzzi) te voucher za wellness u iznosu od 10 € po sobi. 

Foto: Promo

Ako planirate ići s djecom, mlađe uzraste razveselit će kad saznaju da imaju osiguran pristup dječjoj igraonici i gaming sobi.

Svi gosti ovog proljeća mogu iskoristiti i voucher s 10-postotnim popustom u a la carte restoranu Sky (ne uključuje promo meni), mogućnost ranije prijave i kasnije odjave prema raspoloživosti, pristup teretani i osiguran parking.

Hotel Olympia Sky nudi obiteljski proljetni paket već od 262 € za dvije osobe za dva noćenja, a ponuda je aktivna do 25. travnja 2024. godine.

Foto: Promo
Foto: Olympia Sky

Zanimljivi kratki izleti u okolici

Vodicama je najbliži Nacionalni park Krka, koji je od grada udaljen 22 kilometra, a jednako je primamljiv u svim godišnjim dobima. U proljeće, kad mlado lišće ozeleni grane, postaje zelena oaza za sve posjetitelje. Na Krki je uvijek zanimljiv poznati slap Skradinski buk, ali postoje i brojne staze za šetnju i vidikovci, koje možete otkriti dok istražujete nacionalni park. 

Za one koji žele vidjeti morske arhipelage, dostupno je više ruta brodom do Nacionalnog parka Kornati. Najrazvedenija je to otočna skupina u Sredozemlju, koja se sastoji od više od 140 otoka, otočića i hridi te je pravi raj za ljubitelje prirode, nautičare i ronioce.

Smješten svega nekoliko kilometara od Vodica, grad Šibenik poznat je po svojoj impresivnoj katedrali sv. Jakova, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Osim katedrale, u ovom gradu može se istražiti bogata povijest, kultura i prekrasna arhitektura. Još jedna UNESCO-ova svjetska baština, ova impozantna tvrđava, nalazi se na ulazu u kanal sv. Ante blizu Šibenika. Tvrđava je izvrsno očuvan primjer vojne arhitekture i popularno je mjesto za posjetitelje.

Foto: Pexels

Slikovito primorsko mjesto u susjedstvu Primošten poznat je po svojim kamenim kućama, uskim uličicama i prekrasnim plažama, a lako je dostupan iz Vodica. Također je poznat po vinogradima koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Nije zanemariv ni otok Murter, najveći otok u šibenskom arhipelagu. Poznat je po svojim prekrasnim plažama, kristalno čistom moru i tradicionalnom načinu života. Povezan je s kopnom pokretnim mostom, što olakšava pristup.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Olympia Sky u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više