Ovaj hrvatski gradić nazivaju "najmanjim na svijetu". Pogledajte kako izgleda

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Hum je naselje u središnjoj Istri, u sastavu Grada Buzeta u Istarskoj županiji. Ima svega 30 stanovnika. Često se navodi kao najmanji grad na svijetu, no nije uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda. Administrativno, Hum uopće nije grad, nego naselje u sklopu grada Buzeta, pa ni ne može konkurirati za spomenutu titulu.

Hum je prvi put spomenut u povijesnim dokumentima u 12. stoljeću. Izgrađen je na temeljima starorimske utvrde, a njegova povijesna jezgra gotovo je netaknuta kroz stoljeća. Grad je sačuvao svoje srednjovjekovne zidine, koje okružuju mali broj kuća i crkava, stvarajući dojam da je vrijeme stalo.

Župan na godinu dana

Jedan od najvažnijih povijesnih spomenika u Humu je crkva Sv. Jeronima iz 12. stoljeća, koja je poznata po svojim freskama i glagoljskim natpisima. Hum je, naime, jedno od rijetkih mjesta gdje se glagoljica, staro slavensko pismo, još uvijek može vidjeti.

Svake godine u lipnju, Hum postaje središte glagoljaške svečanosti, kada se obilježava Dan Huma. Ovaj događaj okuplja ljubitelje povijesti i kulture iz cijele Hrvatske i šire. Jedna od zanimljivih tradicija Huma je izbor župana na godinu dana. Ovaj se običaj prakticira svake godine, a izbor se vrši pomoću starih glagoljskih knjiga, čime se čuva veza s bogatom poviješću i tradicijama ovoga kraja.

Okružen je prekrasnim prirodnim krajolicima. Smješten na brdu, grad pruža spektakularne poglede na zelene doline i šume Istre. U blizini se nalaze i brojne staze za planinarenje i biciklizam, što Humu daje dodatnu privlačnost za ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

Poznata je i gastronomska ponuda Humske konobe, jedinog mjesta gdje se može dobiti "biska", rakija od imele, spravljena prema stoljećima starom receptu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.