Zadatak iz matematike izazvao raspravu na internetu. Znate li vi rješenje?

Foto: X

Na društvenim mrežama pojavio se matematički zadatak koji je zbunio milijune, a ljudi danima pokušavaju utvrditi koje rješenje je točno. Netko je na X-u (bivšem Twitteru) podijelio fotografiju zadatka, a njegova objava pregledana je više od 50 milijuna puta.

"Čovjek je ukrao novčanicu od 100 dolara iz blagajne trgovine. Zatim je u toj trgovini kupio robu u vrijednosti od 70 dolara koristeći novčanicu od 100 dolara i dobio je 30 dolara ostatka. Koliko je novca izgubila trgovina?" glasi zadatak koji je izazvao žustru raspravu u komentarima.

Među tisućama odgovora bili su ponuđeni iznosi od 30 pa sve do 200 dolara, a svatko je nudio svoja objašnjenja. "Prvih 100 dolara, 30 dolara ostatka i 70 dolara vrijednosti inventara, znači ukupno 200 dolara", napisao je jedan korisnik, dok drugi tvrdi: "30 dolara plus veleprodajna cijena robe."

"Ukupno je 170 dolara gubitka. To su dvije odvojene transakcije. Jedna je gubitak od 100 dolara. Zatim gubitak proizvoda od 70 dolara. 30 dolara dio je prvog gubitka", tvrdi pak treći.

Kako glasi točan odgovor?

"Čovjek uzme 100 dolara iz blagajne. Zatim vrati 100 dolara vlasniku kada plati robu. No vlasnik je tada izgubio robu u vrijednosti od 70 dolara. Vlasnik također gubi 30 dolara kad čovjeku dadne ostatak. Roba u vrijednosti od 70 dolara plus 30 dolara kusura jednako 100 dolara", napisao je jedan korisnik s kojim se složila većina.

"Svaki drugi odgovor osim 100 dolara je pogrešan. Koliko god je ovo jednostavan zadatak, mnogi ga još uvijek ne uspijevaju riješiti", dodao je drugi.

Pročitajte više