Ako na ovom testu osvojite 30 bodova, lako je moguće da ste psihopat

Screenshot: Youtube

AKO ste ikada nekoga nazvali ili su vas nazvali psihopatom, moguće je da zapravo niste shvatili pravo značenje riječi koju ste upotrijebili.

Jedna definicija psihopatije iz rada napisanog 2014. opisuje poremećaj kao "obilježen manjkavim emocionalnim reakcijama, nedostatkom empatije i lošom kontrolom ponašanja, što obično rezultira trajnom antisocijalnom devijantnošću i kriminalnim ponašanjem".

Postoji cijeli niz stvari za koje se vjeruje da su uključene u razvoj ovog poremećaja, uključujući genetske utjecaje, ali i faktore razvoja. Čini se da su ljudi genetski predisponirani za psihopatiju, ali njihov odgoj i razvoj također igraju značajnu ulogu, piše LADbible.

U svakom slučaju, 1970-ih forenzički psiholog po imenu Robert D. Hare osmislio je kontrolni popis koji se sastojao od pitanja usmjerenih na dijagnosticiranje psihopatije, a taj je test dostupan i na internetu.

Premda je njegovo istraživanje bilo posebno usmjereno na rad sa zatvorenicima u Kanadi, od tada se primjenjuje izvan tih okolnosti. Vrijedi istaknuti da samo posjedovanje ovih kvaliteta ne znači da ste intrinzično psihopat - mnogo je složenije od toga, ali svakako je zanimljiv indikator za provjeru.

Svatko tko ima rezultat veći od 30 vjerojatno je psihopat

Ovaj test definitivno ni na koji način nije toliko koristan kao stvarna psihološka procjena. Iako ovaj test možete provesti sami, svakako bi ga trebao napraviti profesionalac ako ga želite shvatiti ozbiljno. Evo kako funkcionira.

Popis za provjeru sadrži 20 atributa koji bi mogli pridonijeti psihopatiji, a koji se moraju ocijeniti u tri kategorije, "ne odnosi se", koji ne donosi bodove, "donekle se primjenjuje", što se računa kao jedan bod, i "u potpunosti se primjenjuje", što donosi tri boda. Svi ti rezultati zbrajaju se do ukupnog zbroja 40, a svatko tko ima rezultat veći od 30 vjerojatno je psihopat.

Među kriterijima su stvari poput površnog šarma, grandioznog samopoštovanja, patološkog laganja, nedostatka kajanja ili krivnje, parazitskog načina života, promiskuitetnog seksualnog ponašanja i kriminalne svestranosti. Međutim, na popisu postoje kriteriji koji bi mogli biti iznenađujući. Stvari kao što su nedostatak realnih dugoročnih ciljeva, impulzivnost i neodgovornost također se razmatraju.

Test je kritiziran u nekim krugovima, a mnogi vjeruju da je previše jednostavan ili reduciran. Kritičari sugeriraju da test ne uzima u obzir varijabilnu i stalno promjenjivu prirodu ljudskog ponašanja, kao i da se mnogi kriteriji mogu primijeniti i na druge poremećaje i stanja.

Ipak, ako ste zainteresirani testirati sebe ili nekoga koga poznajete, to možete učiniti ovdje.

Pročitajte više