Ovaj vic je Knjižnica Filozofskog fakulteta ekspresno obrisala i ispričala se

Foto: Facebook

NA FACEBOOK stranici Knjižnice Filozofskog fakulteta jednom tjedno objavljuje se vic tjedna, rukom pisani vic izabran među onima koje studenti ostavljaju u knjižnici.

Onaj objavljen jučer izazvao je burne reakcije.

"Dolazi filovana paprika u policijsku postaju i kaže: 'Dobar dan, prijavila bih jedno filovanje'", pisalo je na fotografiji koju je objavila stranica Knjižnice uz komentar: "Sirota paprika".

Vic je uz osudu prenijela stranica Seksizam naš svagdašnji.

"Silovanje nije smiješno, a kad to objavi Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, onda je i tragično. Svaka peta žena bit će silovana u svom životu. Treba li to ismijavati na jednom fakultetu? Filozofski Fakultet Zagreb, podržavate li ovo?" stoji na stranici.

Ubrzo su se javili iz Knjižnice, ispričali zbog vica i uklonili ga sa svoje stranice.

"Shvaćamo važnost i svesrdno podržavamo borbu protiv bilo kojeg oblika nasilja,” nastavljaju. “Knjižnica FFZG-a prikuplja pisane šale koje u za to predviđenu kutiju stavljaju korisnici te jednu od njih objavljuje na svojoj Facebook stranici. Ni Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ni njegova Knjižnica objavom sporne šale nisu imali namjeru umanjiti značaj borbe protiv bilo koje vrste nasilja niti na bilo koji način ikoga uvrijediti", napisali su iz Knjižnice.

Velik dio pratitelja stranice Seksizam naš svagdašnji istaknuo je da nije riječ o banaliziranju silovanja, već o satiri.

"Ovo je jezična igra. Ne baš previše maštovita. Ništa više od toga. To je više na razini one stare 'reci halo' – 'halo' – 'metnem ti ga malo', dakle dosta niska, infantilna razina duhovitosti. Eventualno se može kritizirati na toj, da tako kažem, humorno-estetskoj razini. A da se ovaj ne previše smiješni, trivijalni 'vic' dovodi u vezu s ismijavanjem silovanja – e, to je već groteska", napisali su im.

Drugi smatraju da je više pogriješila stranica Seksizam naš svagdašnji od Knjižnice.

"Mene nakon cijele ove (nepotrebne) rasprave i prozivanja zanima samo jedno – jesu li admini ove stranice svjesni da su uvrijedili žrtve silovanja više od ikoga uspoređujući ovu lingvističku glupost, odnosno njih, s paprikama? Čestitam", poručila im je jedna žena.

"Ja se kao žensko biće ni malo ne osjećam kao paprika, ne znam za ostale žene", dodala je druga.

Ubrzo su reagirali i sa stranice Seksizam naš svagdašnji.

"Edit: Ne osuđujemo humor, satiru ili pravo na slobodu govora. Osudile smo neprimjerenost ovakvog vica na stranicama ustanove kao što je Filozofski fakultet. Pozdravljamo brzo uklanjanje posta, kao i ispriku Knjižnice i Fakulteta", poručili su sa stranice Seksizam naš svagdašnji.

Pročitajte više