Ovako izgledaju brojne hrvatske plaže. YouTuberica iz Trogira ih želi očistiti

Foto: Privatni album

HRVATSKA Youtuberica Barbara Vesanović ovo će ljeto obilježiti hvalevrijednom akcijom - čišćenjem trogirskih smećem preplavljenih plaža. Na svom kanalu Debela Barbara pozvala je one dobre volje da joj se pridruže, a sve je krenulo nakon što je na Instagramu vidjela fotografiju trogirske fotografkinje Maje Maljković Zelalije na kojoj stoji na hrpi smeća na plaži.

"Već sam duže vrijeme tražila sličan, malo zahtjevniji projekt, kako bih snimila video i osvijestila ljude o konzumerizmu i količini smeća koju na svakodnevnoj bazi proizvedemo. Plaža je zabačena usred šume tako da nema komunalaca koji bi je očistili. Također, nalazi se u južnoj uvali, što znači da svaki put kad zapuše jugo, izbaci sve smeće iz mora", ispričala je Barbara za Index.

Uporna u naumu da ispuni svoju želju i napravi maleni korak za veliku promjenu, tri je vikenda uz pomoć 12 volontera čistila trogirske plaže, a u svemu su im pomogle i lokalne vlasti.

"Svaka akcija čišćenja je trajala dva sata, radi vrućina i umora. Kad se svi volonteri zbroje, uloženo je 78 sati čišćenja u kojih smo napunili 140 vrećica smeća. U akciji nas je podržala općina Okrug s vrećama za smeće i vodom za volontere. Uz to su organizirali i odvoz smeća brodom. Očišćeno je prvih dva metra do mora, a preostala su nam druga 2 metra prema šumi", prepričava vlogerica, ističući kako za potpuno čistu plažu treba mnogo vremena i truda. Jedan od najvećih problema zagađenja je mikroplastika.

"Čišćenje je zahtjevno jer se godinama, možda i desetljećima, tu nakuplja različiti otpad koje je more izbacilo. Dio koji još moramo očistiti se većinom sastoji od brda mikroplastike, odnosno komada manjih od pet milimetara, pa ga zato skupljamo lopatama. Pretpostavljamo da je ostalo još otprilike 100 vrećica smeća i najmanje četiri dana dvosatnog čišćenja i najmanje osam volontera da bi se napokon cijela plaža mogla očistiti.

Osim što je veseli uspjeh akcije koju je u svom gradu sama pokrenula, Barbara je presretna nakon što su joj se počeli javljati i ljudi iz drugih gradova koji rade istu stvar. "Samu akciju sam pokrenula kako bih inspirirala druge ljude da skupe nezbrinuti otpad koji vide u prirodi, šumama i na plaži. Sretna sam jer mi se dosta njih javilo s fotografijama svojih akcija koje su organizirali u gradovima diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore", priznaje Barbara.

YouTuberica upozorava kako je najveći problem s otpadom koji su pronašli upravo plastika koja stotinama ili čak tisućama godina ostaje u prirodi prije nego što se raspadne i zagadi tlo i podzemne vode. Kako bi se što učinkovitije spriječilo zagađivanje prirode plastikom, Barbara savjetuje kako je potrebno uvesti jednu malu promjenu u svakodnevicu i tako učiniti velik korak naprijed.

"Ovim putem bih apelirala na sve ljude koji imalo brinu o budućnosti svoje rođene ili nerođene djece da smanje i u nekim slučajevima izbace jednokratnu plastiku. Nešto najlakše što možete napraviti je sa sobom nositi platnenu vrećicu te izbaciti korištenje jednokratnih plastičnih vrećica, kao i uložiti u bocu, primjerice, od nehrđajućeg čelika kako ne biste stalno trebali kupovati plastične boce", zaključila je.

Pročitajte više