Doris Dragović 1985.: Bore i mlohav izgled nisu za scenu. Uspjeh pripada mladima

Screenshot: YouTube

DORIS DRAGOVIĆ u subotu je u Spaladium areni održala koncert povodom 40 godina karijere, a najveću koncertnu dvoranu u Dalmaciji rasprodala je do posljednjeg mjesta.

Tim povodom u suradnju s Yugopapirom donosimo tekst sa samih početaka Dorisine karijere, točnije iz 1985. godine, dok je još pjevala s grupom More.

Lipanj 1985: Atraktivna pjevačica splitske grupe More smatra da više ne prolazi samo glas, već je važniji izgled. Ona u tome ne oskudijeva, a nova ploča Ja sam tigrica, najbolje govori o tome...

Koliko su hladni zimski dani bili u glazbenom i (vizualnom) znaku plavokose Riječanke Marine Perazić (duo Denis i Denis), toliko su proljeće i ljeto donijeli drugi miris mora; temperamentnu crnokosu Doris Dragović iz splitske grupe More koja u svakoj televizijskoj emisiji, poručuje gledateljima "Ja sam tigrica".

Doris je tri godine u grupi More koja je poznata kao rasadnik vrsnih pjevača. U toj grupi su "pekli" zanat i Oliver Dragojević, Meri Cetinić i evo Doris, koja je pažnju na sebe skrenula glazbenim pozivom Hajde da se mazimo.

Publika i oko televizijske kamere brzo su shvatili da Doris Dragović pored nesumnjivih pjevačkih kvaliteta nosi u sebi buran temperament i markantnu, tipičnu mediteransku ljepotu, što je bilo dovoljno da počne "njenih pet minuta", a to podrazumijeva dobru prodaju najnovije ploče snimljene za beogradski Jugodisk, česta gostovanja i naslovne strane tiražnih časopisa.

"Ja samo znam da mnogo radim, da sam često toliko iscrpljena da samo želim naspavati se kod kuće", kaže Doris. "Moj jedini pokazatelj popularnosti je koliko radim, a televizijske emisije koje snimim, vjerujte mi, i ne stignem vidjeti, jer rijetko imam vremena prelistati dnevne novine, a kamoli što drugo. Žurim da što više postignem dok sam mlada, jer uspjeh je rezerviran samo za one mlade pune snage, a bore i mlohav izgled nisu za scenu."

Bavila se baletom

I pored temperamentne interpretacije, za mnoge je nepoznat podatak da se Doris "smješkala" blistava baletska karijera (usput rečeno, njena "nona" je Ana Roje, baletska legenda i u svijetu cijenjeni pedagog).

"Balet je bio moja velika ljubav, koju sam napustila onda kada joj je trebalo mnogo toga žrtvovati, ići u inozemstvo... Igra me često ponese, ali na 'živim' koncertima, kada je čovjek slobodniji, opušteniji, kada se prepusti strasti i atmosferi. Uglavnom, muzika je pobijedila.

Nije ni čudo, potičem iz glazbene obitelji, to mi je u krvi. Moj, kako mi Splićani kažemo, barba je Edi Radosavljević, poznati jazz trubač, zahvaljujući kojem sam zavoljela jazz, ali uz put i o glazbi uopće i o, često, mukotrpnom životu umjetnika.

Kroz naš stan, u mom djetinjstvu su defilirali: Sergio Endrigo i Domenico Modugno i Iva Zanicchi. Tu sam, u svojoj kući naučila kako 'dišu' pjevači, što znači biti 'zaražen' notama, koliko tu ima ljepote i odricanja, nomadskog života i umora, koliko je strasti potrebno. Ušla sam spremna u ovaj svijet u kojem sam danas, a to je cirkus; cirkus ljepote, svjetla, buke."

Najnovija ploča Doris Dragović i grupe More Ja sam tigrica je rezultat pomalo neobične suradnje pop grupe i hitmejkera novokomponirane narodne glazbe Milutina Popovića Zahara, izumitelja Lepe Brene i mnogih drugih pjevačica narodne glazbe. Zahar je autor naslovne i još tri kompozicije s nove ploče, koja se kako kažu, vrlo dobro prodaje.

"Upoznali smo se sa Zaharom u Sarajevu, gdje smo mi, grupa More pjevali u hotelu Holiday Inn. Isprva smo se samo družili, a tek kasnije je bilo govora o eventualnoj suradnji s njim. Pjesma Ja sam tigrica je rezultat telefonskog razgovora Split - Beograd od tri minute u kojem sam pokušala objasniti Zaharu koja vrsta pjesme nam je potrebna. Već sutradan smo imali Tigricu."

"Svoju osobnost krijem"

Dok pjeva stihove "Ja sam tigrica, divlja mačkica" impulzivna Doris djeluje kao da pjeva pjesmu o samoj sebi.

"Izbjegavam rečenicu koja počinje s 'Ja sam...', zato mi je i pomalo mrsko kada izgovaram refren ove pjesme, jer mi se to čini kao neko nepotrebno otvaranje, neko davanje definicije o meni, uvijek mi se čini da kada i u razgovoru kažem 'Ja sam ovakva', netko može nasmijati mi se u lice i reći 'Ma nemoj, tko kaže da si ti baš to'.

Iz tog razloga se nikada do kraja i ne otvaram u razgovorima za novine, mada sam komunikativna, ali samo dotle dok se ne dotakne moja osobnost, koju brižljivo krijem."

U eri kada naša pop i zabavna glazba obiluju svim, osim novim i popularnim solistima, mlada članica grupe, Doris Dragović je "pobijedila" mnoge koji pokušavaju napraviti solističku karijeru. Pitamo je kako je uspjela pomiriti članstvo u grupi i svoju izrazitu individualnost?

"Čim sam došla u grupu More, dogovorili smo se da ću biti istureni vokal, dakle ne jedna od četvero, nego solista koji ima dominantno mjesto, glazbeno, vokalno, i naravno vizualno."

Kada smo već kod tog vizualnog, to moramo prikazati da je to veliki argument Doris Dragović, čije su lice i tijelo kao stvoreni za video spotove.

"Današnje vrijeme ne trpi samo doživljaj uhom, mnogo je važnije oko, i to zadovoljiti treba da bude osnovni zahtjev za sve koji se pojavljuju pred publikom. Ovo je vrijeme ljudi koji moraju, osim glasa i sluha, izgledati privlačno i atraktivno, inače nema uspjeha."

Tekst: M. Azinović (RTV revija, 1985.)

Pročitajte više