Ove nevjerojatne fotke svemira snimljene su iz Hrvatske. Odaberite najbolju

Foto: Neven Krčmarek

HRVATSKA zajednica astrofotografa nije velika. Broji 20-30 entuzijasta. Značajno je manja od zajednice astronoma amatera. Razlog tome jest činjenica da je objekte u dalekom svemiru izuzetno teško snimiti. Prije svega, morate imati odgovarajuću, ne baš jeftinu opremu - solidan teleskop s dobrom montažom, odnosno postoljem, dobar sustav za navođenje koji će pratiti objekt na nebu dok se Zemlja okreće i dobru kameru prilagođenu za snimanje svemira, što može koštati i nekoliko tisuća eura.

Naime, udaljeni objekti u svemiru često su toliko slabog sjaja da su teško vidljivi čak i velikim teleskopima, a osobito ne pokazuju takvo bogatstvo boja kao na fotografijama. Kamere taj problem rješavaju tako što ga snimaju iznova i iznova s dugim ekspozicijama kojima skupljaju gotovo svaki foton svjetlosti koji stiže do objektiva. Ponekad za neke fotografije udaljenih maglica treba više od deset sati snimanja.

Ove godine - još veći broj nevjerojatnih fotografija

No još važnije od dobre opreme, a to ćete pročitati na svim ozbiljnijim astroforumima, jest to da morate biti istinski zaljubljenik u astronomske fotografije, spreman na žrtve. Naime, ako niste voljni ili ne možete vrebati rijetke vedre noći u godini kako biste cijelu noć ili čak nekoliko njih zaredom proveli budni uz teleskop, negdje u brdovitim zabitima u kojima nema previše svjetlosnog onečišćenja, ponekad i za ledenih zimskih razdoblja, najbolje je da i ne sanjate o ovom zahtjevnom hobiju.

Ako ste se do sada već zapitali je li ideja ovog uvoda da čitatelje odvrati od astrofotografije, odgovor je negativan. Njegov cilj je pomoći vam da bolje razumijete i cijenite trud koji su naši astrofotografi uložili u svoje snimke dubokog svemira kako bi dobili fotografije koje svojom ljepotom podsjećaju na one koje se rade slavnim svjetskim teleskopima.

O našim astrofotografima već smo objavili nekoliko tekstova, a planiramo ih još mnogo. Razlog tome je činjenica da, iako ih nema jako puno, rade odlične fotografije. Ovdje vam prigodno, za kraj 2019., a u skladu s našom tradicijom koju smo započeli prošle godine, predstavljamo solidan broj snimaka onih astrofotografa koji su se javili na naš mali blagdanski natječaj. Na vama je da procijenite koja vam se fotografija najviše sviđa i klikom date svoj glas. 

Pročitajte više