Ove su zvijezde osuđene na duge robije, zločini koje su počinile su monstruozni

Foto: Profimedia/Press

UBOJSTVA, seksualna zlostavljanja i ogromne prevare neki su od zločina zbog kojih su brojne slavne osobe završile u zatvoru na dugo, dugo godina. Među osuđenim zvijezdama ima glumaca, glazbenika i sportaša koji još služe robiju.

Upozorenje: U ovom članku se spominju ubojstva, seksualni napadi, zlostavljanje djece i drugi zločini.

Glumac Danny Masterson

Zvijezda serije Lude sedamdesete služi kaznu od 30 godina do doživotne robije za silovanje dviju žena prije više od 20 godina. Tužitelji su tvrdili da je silovao tri žene, uključujući i dugogodišnju djevojku, u svojoj kući u Hollywood Hillsu između 2001. i 2003. godine. 

"Dugo su čekale da dobiju svoju pravdu", rekao je zamjenik okružnog tužitelja Los Angelesa Reinhold Mueller za People. Glumac, čije je prethodno kazneno gonjenje za silovanje triju žena završilo poništenjem suđenja 2022., prošle godine je osuđen za dvije točke optužnice. 

Sud tvrdi da je Masterson drogirao žene i potom ih silovao. "Potajno je drogirao žene tako što im je nudio alkoholno piće, a zatim ih je silovao nakon što su bile onesposobljene. To mu je pružilo priliku da dobije kontrolu i dominaciju nad svojim žrtvama", kazao je tužitelj. 

Dvije žene, koje su poznavale Mastersona iz društvenih krugova u Crkvi, rekle su da im je on dao piće i da su se onesvijestile prije nego što ih je nasilno silovao 2003. Treća, tadašnja Mastersonova djevojka, s kojom je bio pet godina, rekla je da se probudila i vidjela da je siluje.

Sa serijskim silovateljima, ubojicama i čovjekom koji je ubio sina Billa Cosbyja, glumac je sada u državnom zatvoru Corcoran. Mastersona drže u zatvorskoj jedinici s najvišom sigurnosnom razinom.

Što se tiče izlaska, prema evidenciji državnih kaznionica, Masterson može tražiti uvjetni otpust 2042. Taj je datum otprilike u skladu s 20 godina koje je sutkinja Charlaine Olmedo pri izricanju presude dala glumcu prije nego što je mogao tražiti izlazak iz zatvora. 

Glumac Ryan Grantham

Zvijezda Riverdalea osuđena je 2022. na doživotni zatvor na Vrhovnom sudu u Vancouveru jer je ubio svoju majku 2020. Pravo na uvjetni otpust imat će tek za 12 godina. Kazna je bila očekivana budući da je priznao krivnju za ubojstvo drugog stupnja, što u Kanadi automatski podrazumijeva doživotnu kaznu.

Tužitelji su na saslušanju rekli da je Grantham 31. ožujka 2020. upucao svoju 64-godišnju majku Barbaru Waite u potiljak dok je svirala klavir. Sud je navodno saznao da je uvježbavao ubojstvo i snimao videozapise tijekom postupka, uključujući i onaj u kojem je priznao zločin i pokazao tijelo svoje majke.

Grantham je također navodno napunio svoj automobil sljedećeg dana s tri pištolja, streljivom, desetak Molotovljevih koktela, potrepštinama za kampiranje i uputama za dolazak do kuće kanadskog premijera Justina Trudeaua s namjerom da ga ubije. Međutim, umjesto toga, predao se policiji u Vancouveru.

Prema pisanju CBC-ja, psihijatrijski izvještaji pokazuju da je Grantham prije ubojstva prolazio kroz "intenzivno razdoblje kliničke depresije", s "nagonima da počini nasilje i ubije se". On je navodno odlučio ubiti svoju majku, koja se u to vrijeme borila s rakom, "kako bi je poštedio toga da vidi nasilje koje je namjeravao počiniti".

Glumica Amy Locane

Bila je zvijezda u usponu ranih 90-ih. Prvo je glumila uz Johnnyja Deppa u kultnom klasiku Cry-Baby Johna Watersa, a zatim u hvaljenom filmu Plavo nebo, koji joj je donio nominaciju za nagradu Young Artists.

U noći 27. lipnja 2010. Locane je vozila 83 km/h u zoni gdje je bilo ograničenje 60 kada se sudarila s automobilom kojim je upravljao Fred Seeman, koji je skretao lijevo na svoj prilaz. Seemanova supruga Helene poginula je u nesreći.

Kad je policija stigla, Locane, koja je prije nesreće bila na roštilju kod prijatelja, imala je triput više alkohola u krvi nego što je dozvoljeno u SAD-u. Osuđena je za ubojstvo vozilom drugog stupnja, ali je dobila kaznu od samo tri godine zatvora, dvije manje od minimalne kazne.

Locane, koja se pridružila Anonimnim alkoholičarima nakon nesreće i sada je trijezna, odslužila je tri godine iza rešetaka prije nego što je puštena na uvjetnu slobodu 2015., ali je žalbeni sud utvrdio da je njezina početna kazna preblaga i osudio je na osam godina zatvora 2020.

Trenutačno je zatvorena u popravnom zavodu za žene Edna Mahan u New Jerseyju i ispunjava uvjete za uvjetni otpust 20. prosinca 2024.

Reper R. Kelly

Porota federalnog suda u Chicagu donijela je u rujnu 2022. presudu protiv glazbenika R. Kellyja. On je proglašen krivim po trima točkama optužnice za dječju pornografiju te po trima točkama optužnice za navođenje maloljetnika na seks.

On je u lipnju iste godine nakon više od dva desetljeća optužbi za seksualno zlostavljanje i podmićivanje osuđen na 30 godina zatvora zbog vođenja lanca prostitucije i reketarenja. Kelly je svoju kaznu saznao nakon što su njegove žrtve opisale kako ih je napao.

Devet žena i dva muškarca opisali su detaljno kako ih je R. Kelly seksualno zlostavljao i ponižavao. Pjevač je 2021. proglašen krivim, a svjedoci su rekli da su se žrtve nadale da će im pomoći u karijeri, a zapravo je od njih tražio apsolutnu poslušnost.

Rock pjevač Gary Glitter

Pjevač (80) pušten je iz zatvora prošle godine nakon što je odslužio samo polovicu svoje kazne od 16 godina, koju je dobio zbog čitavog niza seksualnih zločina.

Glitter, kojemu je pravo ime Paul Gadd, završio je u zatvoru 2015. godine zbog seksualnog zlostavljanja triju djevojčica školske dobi, no pušten je nakon što je odslužio osam godina kazne u zatvoru Verne u Dorsetu.

Gadd je napao dvije djevojčice od 12 i 13 godina, zvao ih je u svoju svlačionicu i pokušao ih izolirati od njihovih roditelja. Treća žrtva bila mu je desetogodišnja curica koju je pokušao silovati još 1975. godine.

Za svoje zločine odgovarao je tek 40 godina kasnije, kada je razotkriven u velikoj policijskoj akciji Yewtree, s televizijskim voditeljem Jimmyjem Savilleom. Glitter je javnosti, kada je u pitanju glazba, najpoznatiji po pjesmama Rock'n'Roll part 1&2.

Zvijezda NFL-a Dave Meggett

Desetogodišnji veteran NFL-a Meggett je osvojio Super Bowl 1990. s New York Giantsima. On je optužen za seksualno zlostavljanje i pljačku seksualne radnice u Torontu, no tužitelji su na kraju odbacili optužbu za seksualni napad i sudili mu samo za pljačku.

Ovo je pokrenulo obrazac po kojem je Meggett bježao od odgovornosti za svoje zločine, iako su ga naknadno optužile za seksualno zlostavljanje još tri žene - uključujući jednu koja je rekla da je Meggett stavio drogu za silovanje u njezino piće u baru, odvukao ju do svog Porschea, a zatim ju je silovao.

Meggett je konačno priveden pravdi 2009. nakon što je provalio u dom žene kojoj je posudio 200 dolara i sjeo na rub njezina kreveta. Probudila se, iznenađena, a on je zahtijevao da mu se oduži. Kad nije imala novca, rekao je: "Sad ću dobiti kaparu" i silovao ju je.

Nakon što je Meggett otišao žrtva je otišla u bolnicu, gdje su liječnici pronašli vaginalne abrazije koje su dokaz seksualnog napada. Meggett je osuđen za provalu i silovanje na 30 godina zatvora. Trenutno je zatvoren u popravnoj ustanovi Lieber u Južnoj Karolini i ne ispunjava uvjete za uvjetni otpust do 6. srpnja 2034.

Glumac Michael Jace 

Zvijezda The Shielda i Forrest Gumpa 2014. je suprugu upucao dva puta u nogu i jednom u leđa, i to dok su u kući bili njihovi sinovi. Jace je bio ljutit jer je njegova supruga htjela razvod, a sumnjao je i da se viđa s nekim drugim.

Najprije ju je upucao u leđa, a zatim i dva puta u nogu, i to pred očima njihovih sinova koji su u to vrijeme imali pet i osam godina. Zatim je nazvao policiju i priznao da je upucao suprugu. Tijelo je pronađeno u kući, a njihovi su sinovi cijelo vrijeme bili tamo. 

Jace je osuđen za ubojstvo drugog stupnja na 40 godina do doživotnog zatvora. Na izricanju presude je rekao: "Nema nikakvog opravdanja za moje postupke te noći. Duboko mi je žao zbog boli koju sam prouzročio." On služi kaznu u kalifornijskom državnom zatvoru Corcoran.

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.