Ove su zvijezde osvojile Oscara za svoju prvu ulogu. Jednoj je bilo tek 11

Foto: Profimedia

NEKIM glumcima put do osvajanja Oscara može trajati godinama ili čak desetljećima. Čak ni tada nema garancije da će ikada dobiti kipić. Za dobivanje nagrade treba vam dobra marketinška kampanja, dobar tajming i malo sreće. U konačnici, sve je u rukama Akademije. No ovih je 10 glumaca dobilo Oscara za svoju prvu ulogu.

Julie Andrews

Mary Poppins bila je prva uloga glumice Julie Andrews i donijela joj je nagradu za najbolju glumicu 1965. godine.

Lupita Nyong'o

Glumica Lupita Nyong'o je dobila Oscara 2014. godine u kategoriji najbolje sporedne glumice u velikom hitu 12 Years a Slave. 

Anna Paquin

11-godišnja Anna Paquin osvojila je Oscara 1994. godine za najbolju sporednu glumicu za svoju prvu glumačku ulogu u filmu The Piano.

Jennifer Hudson

Debitantska uloga Effie White u filmu Dreamgirls donijela je glumici i pjevačici Jennifer Hudson prvi Oscar.

Barbara Streisand

Barbara Streisand osvojila je Oscara za najbolju glumicu za svoju prvu ulogu na filmu u komediji Funny Girl.

Tatum O'Neal

Godine 1974. Tatum O'Neal osvojila je Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice za svoju prvu filmsku ulogu u filmu Paper Moon. Imala je samo 10 godina.

Marlee Matlin

Ne samo da je Marlee Matlin osvojila Oscara za najbolju glumicu 1987. sa svojim prvim filmom Children of a Lesser God, nego je bila i jedina gluha glumica koja je osvojila Oscara do 2022.

Mercedes McCambridge 

Mercedes McCambridge osvojila je nagradu za najbolju sporednu glumicu u svojoj debitantskoj ulozi u filmu All The King's Men.

Haing S. Ngor

Debitantska glumačka uloga Hainga S. Ngora u filmu The Killing Fields donijela mu je nagradu za najboljeg sporednog glumca 1985. (čime je postao prvi azijski dobitnik Oscara u toj kategoriji).

Jo Van Fleet

Glumica Jo Van Fleet je dobila Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice 1956. godine u filmu East of Eden. 

Pročitajte više