Ove tri vinske ceste odličan su izbor za vikend izlet. Evo što sve možete posjetiti

Foto: TZ Zagrebačke županije

VELIKI potencijal hrvatskog turizma leži na osunčanim obroncima naših vinograda. Razvijeni vinski turizam, poput onoga u Francuskoj, nadopunjava se s gastronomskim, kulturnim i povijesnim aspektima turizma, što je sve češće i u Hrvatskoj.

Turisti i domaći gosti koji posjećuju vinske ceste žele iskustvo za sva osjetila, a jedna od županija u kojoj to možete doživjeti je Zagrebačka. Ljepotu prirode uz čašicu vina, dobar zalogaj i dozu zanimljive povijesti nude tri vinske ceste ovog područja koje zovu na posjet. U nastavku doznajte što vas sve čeka nadomak Zagreba ove jeseni.

Vinske ceste Zagrebačke županije u novom ruhu

Jedna od posebnijih vinskih cesta Zagrebačke županije, Zelinska vinska cesta, doživjela je možda najveću promjenu proteklih godina. Zelina bi mogla iznenaditi sve vinoljupce ne samo nagrađivanim vinima već i novim vinarijama koje su se nedavno otvorile.

Bajkovita povijesna kurija Nespeš, koja je nekoć bila škola, danas je sjedište vinarije Litterarii i jedna je od rijetkih vinarija okruženih vinogradima. Očuvani interijer nekadašnje škole se odlično uklopio u suvremenu vinsku priču koja posjetiteljima nudi i dodatne programe poput privatnih večera u kuriji.

Zelina je dom generacijama vinskih obitelji koje proizvode vrhunska vina, stalno unaprjeđujući kvalitetu i prepoznatljivost ovog kraja. Vinarija Puhelek-Purek ove je godine osvojila jednu od najprestižnijih nagrada na Decanterovom svjetskom natjecanju u Londonu, zlatnu medalju za Sauvignon Blanc iz 2021. Uz najbolje hrvatske ekspresije Sauvignon Blanca, možete kušati i  osvježavajući pjenušac Kraljica, rađen od autohtone sorte Kraljevina, dobro prepoznat aperitiv u mnogim zagrebačkim restoranima.

Foto: TZ Zagrebačke županije

U izgradnju nove vinarije krenula je i vinarija Kos, a do planiranog završetka posjetitelji mogu doći u obiteljsku kušaonicu i upoznati se s proizvodnjom pjenušaca rađenih klasičnom metodom, u bijeloj i rosé varijanti. Vinarija Kos-Jurišić objedinila je zanimljivu domaću gastronomsku ponudu na imanju okruženom vinogradima gdje u ljetnim mjesecima organiziraju tematske piknike. Posjetitelji po dolasku dobivaju dekicu i košaru s poznatim zagrebačkim specijalitetima koji su se uvijek nosili na izlete, poput pohanog piceka, i uz odabrana vina mogu uživati na osamljenim mjestima uz vinograde. Velik dio Zelinske vinske ceste zasađen je bijelim vinskim sortama, a uz međunarodne primjerke kao što su Sauvignon Blanc ili Chardonnay možete probati i aromatični polusuhi Kerner u kušaonici vinarije Kos.

Planirate li vikend-odmor u zelinskom kraju, pravi dojam ruralnog utočišta pružit će vam kuća za odmor David smještena u Donjoj Zelini s prekrasnim pogledom na zelinske vinograde. Veliko prostrano dvorište pogodno je i za obiteljski odmor s mališanima.

Foto: TZ Zagrebačke županije

Zeleni predah uz proslavljeni aromatizirani samoborski bermet

Samobor je tradicionalno izletište Zagrepčana ovjekovječeno čak i u kultnom filmu Tko pjeva, zlo ne misli, a danas vas tamo čekaju vrhunske poslastice i ne mislimo pritom samo na pjenaste samoborske kremšnite. Posjetite li Samoborsku vinsku cestu, možete kušati i tradicionalno, specijalno aromatizirano vino, bermet, kojem se u procesu fermentacije dodaju rogač, grožđice, smokve i pelin koji bermetu daje karakterističnu gorku notu. Posebnost i kvalitetu bermeta prepoznala je i Europska komisija jer je Samoborski bermet dobitnik oznake zemljopisnog podrijetla i jedini je zaštićeni aromatizirani proizvod od vina u Hrvatskoj.

Neočekivane samoborske kombinacije okusa ne staju kod bermeta. Samoborska muštarda je vrsta umaka koji se sprema od sjemena gorušice u koju se ukuhavaju pekmez od crnog grožđa i mošt, a rezultat je pikantan i sladak prilog jelima od mesa.

Ne nalaze se sve samoborske atrakcije u čaši ili na tanjuru, neke su skrivene duboko ispod zemlje, poput Grgosove špilje kojom možete prošetati uz vodstvo samog pronalazača Josipa Grgosa, koji ju je slučajno pronašao 70-ih godina prošlog stoljeća. Na Samoborskoj vinskoj cesti se nalaze i druge zanimljive turističke atrakcije poput rudnika Sveta Barbara i Botaničkog vrta Suban.

Nedaleko od Samoborske vinske ceste nalazi se Žumberačka gora koja u jesen otkriva boje svojih krošanja i ljepotu ovog područja, što je čini odličnom lokacijom za predah od užurbanog gradskog tempa. Želite li što dulje uživati u šumama Žumberka i samoborskim gastro i enospecijalitetima, u blizini se nalaze i kuće za odmor, poput Samobor Holiday Ville koja je opremljena kamenim bazenom i iz koje se pruža predivan pogled na obližnje šume.

Foto: TZ Zagrebačke županije

Ekološka proizvodnja "iskrenih" vina na Plešivici

Zbog pjenušaca je uspoređuju s mnogo poznatijim francuskim regijama, a najljepša je upravo u jesen, kada padajući vinogradi poprime zlatno-žute i crvene nijanse. Jesen na Plešivičkoj vinskoj cesti miriše na pečene kestene i mladi Portugizac, a možete posjetiti i novu vinariju obitelji Tomac, prvu ekološki certificiranu vinariju Zagrebačke županije.

Ekološku proizvodnju slijede i plešivički proizvođači Korak, Šember i Kolarić, a u svakom podrumu možete pronaći zanimljive stilove vina. Upravo je ekološki pristup budućnost Plešivice, ali i ostalih vinskih regija jer se okreće „iskrenim“ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši.

Svi vinari na Plešivičkoj vinskoj cesti nude degustacije vina, a neki od njih žele pokazati kako je dobro spojiti kvalitetna vina s finom hranom pa kod pojedinih vinara možete probati i domaće specijalitete poput plešivičkog copanjeka, gibanice, domaće purice i patke ili štrudli.

Na Plešivici izvrsna vina prate gastronomski specijaliteti brojnih hvaljenih restorana za koje je potrebno rezervirati mjesto, posebno za vikend. Također, ovdje je moguće pronaći i smještaj u kućama za odmor u kojima ćete se osjećati kao da ste u Toskani, a ne tek 30-ak minuta udaljeni od Zagreba.

Enoturizam sve se više razvija i širi svoju ponudu, pa se tako na Plešivici odvija i Bubbles run liga koja spaja pjenušava vina i trčanje. Natjecatelji prolaze stazu od 6.5 km, a kad ne traje službena utrka, koja se održava u proljeće, posjetitelji je mogu prehodati ili pretrčati s čašom pjenušca u ruci. 

Foto: TZ Zagrebačke županije

Sorta koja je spašena od izumiranja daje nježno i lagano vino

Još jedan gradić u blizini Zagreba dio je zanimljive vinske priče kontinentalne Hrvatske. Vinari iz Ivanić-Grada dio su Proizvođačke organizacije Škrlet koja promovira autohtonu moslavačku sortu škrlet koju su spasili od izumiranja. Od škrleta se dobiva lagano i osvježavajuće bijelo vino ugodne i nježne arome, a gdje ga je bolje probati nego u vinogradima u kojima raste ova sorta?

Vinarija Voštinić-Klasnić jedan je od proizvođača vina od škrleta pa se prilikom kušanja možete bolje upoznati s tom sortom i njezinim maceriranim i odležanim primjercima, a na glasu su i kao jedna od najzabavnijih vinarija kontinentalne Hrvatske. Organiziraju posebne programe poput likovnih radionica, gostovanja poznatih chefova te nastupa DJ-a pa predah, ako vam zatreba nakon zabavnih programa i kušanja vina, možete pronaći u nekoj od obližnjih kuća za odmor.

Toskana je nesumnjivo lijepa, ali hrvatske vinske regije mogle bi vas neočekivano osvojiti na prvi pogled, pardon, gutljaj. Ove jeseni uživajte lokalno i opustite se uz okuse i mirise tradicije.

Sadržaj donose Index i Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više