Ove žene sjajno su ušutkale seksiste: Da sam muškarac i hvatam se za međunožje...

Foto: EPA

DANAS, 8. ožujka, diljem svijeta slavi se Dan žena. Do službenog obilježavanja ovog dana trebalo je proći puno godina, a žene su se kroz povijest hrabro borile za ravnopravnost spolova kako bi stvorile pravedan svijet jednakih mogućnosti. Ipak, stanje nije idealno ni danas.

Kada bi žene dobile novčić za svaki put kad im neki muškarac ispriča seksistički vic, većina bi ih vjerojatno postale milijarderke. Žene se svakodnevno suočavaju s mizoginijom i seksizmom koji su duboko ukorijenjeni u patrijarhalnom društvu u kojem živimo.

Patrijarhalni pristup ne zaobilazi čak ni slavne žene, koje se često susreću s raznim seksističkim pitanjima. U nastavku donosimo 10 odgovora poznatih pjevačica, glumica i sportašica kojima su ušutkale seksiste na svoj način.

Taylor Swift

Na dodjeli Grammyja 2015. godine novinarka Entertainment Tonighta rekla je Taylor Swift da bi mogla odvesti nekog muškarca kod sebe na kraju večeri. "Možda nagrada nije jedino što ćeš odvesti kući večeras. Mislim, mnogo je frajera ovdje...", sugerirala je pjevačici.

"Nisam ovdje došla da tražim muškarce niti planiram ijednog voditi kući. Došla sam se družiti sa svojim prijateljima, a nakon toga se vraćam kući svojim mačkama", odgovorila joj je najveća pop zvijezda današnjice.

Rihanna

Na promociji svog parfema 2014. godine Rihanna je dobila pitanje "traži li novog muškarca". "Ne tražim muškarca uopće. Barem bi to za početak trebalo biti jasno", kratko (i jasno) je odgovorila Rihanna.

Scarlett Johansson

U intervjuu za Extru novinar Jerry Penacoli pitao je Scarlett Johansson je li nosila donje rublje dok je glumila Crnu udovicu. "Ovo je peti put da me netko to pita. Što se događa? Otkad je postalo normalno da se u intervjuima žene ispituje o donjem rublju?" odgovorila je glumica.

Helen Mirren

U jednom izrazito seksističkom intervjuu Michael Parkinson upitao je Helen Mirren: "Smatrate li da vas vaša figura, vaši fizički atributi o kojima ljudi uvijek govore, ometaju u vašoj ambiciji da postanete uspješna i ozbiljna glumica?"

Mirren, koja je tada imala 30 godina, odgovorila je: "Uspješna i ozbiljna glumica... Mislite da ozbiljne glumice ne mogu imati velike grudi?" 

Ariana Grande

Justin Credible i Eric D-Lux intervjuirali su 2016. godine Arianu Grande za radio Power 106 i upitali je što bi izabrala da mora birati između šminke i svog mobitela.

"Vi mene zezate? Zar muškarci stvarno misle da su to najvažnije stvari za žene? Dajte se malo educirajte o jednakosti", odgovorila im je.

Simone Biles

Slavnu gimnastičarku Simone Biles u američkom je Plesu sa zvijezdama voditelj opomenuo da se nijednom tijekom točke nije nasmiješila. Simone mu je objasnila: "Smješkanje nikome nije donijelo zlatne medalje."

Anne Hathaway

Isti novinar Extre Jerry Penacoli, koji je ispitivao Scarlett Johansson o njezinom donjem rublju, pitao je Anne Hathaway u jednom intervjuu kako joj "pristaje" mačji kostim koji je nosila u The Dark Knight Rises. "Nije udoban kao trenirka, ali bio je ok", odgovorila mu je.

Međutim, kada ju je Penacoli počeo ispitivati o detaljima njezinog režima vježbanja prije snimanja filma, Hathaway ga je prekinula: "Pokušavaš li ti smršavjeti? U čemu je stvar, čovječe, izgledaš sjajno. Što želiš, i ti bi nosio mačje odijelo?"

Keira Knightly

Keiru Knightly na dodjeli holivudskih filmskih nagrada novinar je upitao kako usklađuje posao i privatni život. "Planirate li isto pitanje postaviti i svim muškarcima koji su večeras ovdje?" odgovorila mu je glumica.

Lady Gaga 

Početkom 2000-ih Lady Gagu je jedan novinar pitao je li zabrinuta da nitko neće mariti za njezinu glazbu koliko za njezin izgled. Ona je odgovorila: "Imam tri pjesme koje su prve na ljestvicama i prodala sam gotovo četiri milijuna albuma diljem svijeta."

Novinar je zatim pitao što je bilo najuzbudljivije u njezinoj karijeri, nesvjestan da ga je ona tek počela uništavati odgovorima. "Gej zajednica, jer ih jako volim. Zato što mi oni ne postavljaju ovakva pitanja. Zato što vole seksualne, snažne žene koje govore ono što misle", navela je.

"Vidite, da sam ja muškarac i da sjedim ovdje s cigaretom u ruci, hvatam se za međunožje i pričam o tome kako stvaram glazbu jer volim brze aute i lijepe djevojke, zvali biste me rock zvijezdom. Ali dok govorim o svojoj glazbi i o svojim videima, kao žena koja stvara pop glazbu, osuđujete me i smetam vam. Ja sam samo rock zvijezda", poručila je pjevačica.

Jennifer Garner

Jennifer Garner jednom je držala govor u kojem je poručila: "Netko me upitao kako usklađuješ posao i obitelj. Ben Affleck je rekao da njega to nije nitko pitao toga dana. Zapravo, nitko ga nikad nije to pitao. Nijednom. A imamo istu obitelj. Nije li vrijeme da promijenimo narativ?"

Pročitajte više