Ovi dečki s fotke nisu naš najvatreniji sastav. Evo tko su pravi hrvatski nepobjedivi

FAH/Index

JEDANAESTORICA nepobjedivih puni su samopouzdanja, iskoristili su dosadašnje šanse i nemaju rupa u obrani. Uz podršku navijača, vjeruju da mogu daleko dogurati. Njihova vrijednost prelazi 100 milijardi kuna, ali tu nisu zbog novca, već zbog ljubavi prema igri, odnosno domovini. Oni su uigrani tim i pojedinačno su osvojili sve što se osvojiti moglo, a sad se nadaju svjetskoj slavi. Naš najvatreniji sastav čine: Kerum, Maminjo, Sanader, Čobanković, Vidošević, Jambo, Šeks, Glavaš, Kalmeta, Bandić i Todorić.

Kerum je napadač i njegova upornost, odnosno tvrdoglavost, primjećuje se u činjenici da loptu najradije udara glavom. Zahvaljujući tome nikad nije bio ozlijeđen. Premda ima mnogo utakmica u nogama, teško je reći koliko ima u glavi. 

Maminjo je najpoznatiji hrvatski dribler. Kocki je ostao vjeran usprkos trenutnom mjestu boravka. Nikad ne mijenja majicu s protivničkim igračima, već dres kida na sebi. Pretpostavlja se da je tijekom karijere oštetio Dinamo za 116 milijuna dresova. 

Sanader nastupa za Hrvatsku od 1990., a zahvaljujući bogatstvu (talenta), može igrati na bilo kojoj poziciji. Lako čita protivničke namjere i sprječava zicere da bi već sljedećeg trenutka krenuo u kontranapad. Ne troši se u prijateljskim ogledima, čuva se za eliminacijske susrete.

Čobanković je dijete travnjaka, odnosno pašnjaka, što se očituje i u njegovom prezimenu. Premda nikad nije dobio službeni poziv Hajduka, Uskok ga je pozivao nekoliko puta. Igrao je na raznim pozicijama, a zbog svoje konstitucije, najkorisniji je među stativama. 

Dolaskom (K)VAR tehnologije, Vidoševiću je savjetovano da vježba namještanje zaleđa. Ako ga protivnik iznenadi i stvori mu se iza leđa, sudac će svirati nedozvoljenu poziciju. Vidošević potpuno vjeruje sucima, a crta obrane mu se kreće od vlastite guzice do aut-linije.

Jambo od svih igrača najviše pazi na ishranu. Mandarine i lubenice u ogromnim količinama Jambu su dugo bile svakodnevne namirnice. Nakon toga je prešao na veće zalogaje i otad ga je nemoguće zaustaviti. Naime, svaki čovjek se sastoji od 65 % vode, a tone lubenica su Jamba učinile još fluidnijim pa Stipe, poput vode, sebi prokrči put ne mareći za materijalnu štetu koju ostavlja iza sebe.

Šeks je okretan i brz igrač koji se pravovremeno ubacuje među protivničke igrače i još nikad nije uhvaćen u zaleđu. Premda optuživan za doping, Vlado nije igrač koji bi dozvolio da mu porok uništi karijeru. Pojedini igrači noćare, konzumiraju alkohol i nikad im dosta promiskuitetnog Šeksa bez kvačice, no Vlado je u(s)mjeren u svemu, a najviše u samom sebi. 

Glavaševi klizeći startovi u noge protivnika te višestruki lomovi kod protivničkih igrača priskrbili su mu titulu najkorektnijeg igrača u Hrvatskoj. Višestruko nagrađivan za svaki start i lom, osvajač Zlatne kopačke '91. i '92., Glavaš je dugo bio pod teretom slave. To ga nije slomilo, već se na teren vraćao jači nego prije. Kao i mnogi igrači, za stalno mjesto boravka odabrao je Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja prima one koje je nemoguće srušiti u hrvatskom kaznenom prostoru.

Kalmeta odlično kontrolira loptu i majstor je sredine terena. Već godinama uspješno izvodi sve slobodne udarce praćen burnim aplauzima masleničkih obožavatelja. Njegovo vrijeme tek dolazi autocestom, a nema sumnje da će Kalmeta i tada biti korak ispred svog vremena.

Bandić je nogometni veteran, igrao je i za reprezentaciju Jugoslavije, no tek u Hrvatskoj je pokazao raskoš svog talenta. Može igrati na lijevoj i desnoj strani, služi se podjednako dobro s obje noge, a glavom najmanje. 

Todorić je najbolji (bez)vezni igrač u regiji, ali mnogo snage troši između napada i obrane. Premda uspješan u otimanju lopte protivniku, ponekad zakomplicira igru beskonačnim dodavanjima. Standardni prvotimac od kojeg su drhtali protivnici, u zadnje vrijeme sve češće sjedi na (optuženičkoj) klupi. Moguće da u igru uđe u sudačkoj nadoknadi.

Andrej Plenković, dugogodišnji trener Bruxelles Cityja i novi hrvatski izbornik, čestitao je igračima na svemu što su učinili za Hrvatsku te najavio sitne korekcije u igri. Obećao je još bespoštednije zalaganje, što je izazvalo oduševljenje nacije jer prosječni Hrvat najviše voli kad padne gol. I bos. S pjesmom umjesto jauka "idemo do kraja, tako se voli Hrvatska".

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Dadu Batinić, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Dada Batinić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više