Ovi Hrvati rasturaju u svom poslu, evo što kažu da je najvažnije za uspjeh

Foto: PR

RAZDOBLJE pandemije uvelike je promijenilo naš pogled na svijet, ali i potrošačke navike. Zabavne aktivnosti poput izlazaka u restorane ili putovanja zamijenili smo digitaliziranim oblicima zabave i stjecanjem novih online iskustava jer smo uvidjeli da su upravo iskustva ono što nas obogaćuje više nego stvari.

Taj trend aktualan je čak i sada, kada se svijet „vratio u normalu”, pa, iako napokon možemo s prijateljima otići na koncert ili u šoping, neka iskustva i dalje želimo stjecati i iz udobnosti vlastitoga doma. Izdvojili smo tri prezabavna iskustva koja preporučujemo da isprobate.

Vinska priča koju pričaju žene

Koliko puta ste čuli, a i sami iskusili da je život prekratak da bismo pili loše vino? Ako ste zaljubljenik u vina ili jednostavno želite naučiti nešto novo, možete se okušati u online tečaju koji vode stručnjaci iz Vinarije Kaptol.

Ono što je specifično kod ove mlade, ali nagrađivane vinarije je da u njoj dominiraju žene koje stvaraju novu vinsku priču. Barbara Ljevar, jedna od voditeljica ovoga tečaja i suvlasnica vinarije, otkrila nam je kako je uopće došlo do ideje za osnivanje nove vinarije.

„Volim reći kako je naša priča nastala iz čiste ljubavi prema vinu i našem kraju jer smo oduvijek željeli upoznati ljude s onime što se krije ispod obronaka Papuka. Tako smo prije nepunih sedam godina počeli intenzivnije razmišljati i sanjariti o vlastitoj vinariji jer smo obiteljski veliki zaljubljenici u vino i cijelu ideologiju koja se krije iza njega, a, s obzirom na to da je naš kraj već stoljećima poznat po uzgoju vinove loze, shvatili smo da je pravo vrijeme da san pretvorimo u stvarnost te da iskoristimo sve tradicionalne i skrivene vrijednosti našega kraja i pretvorimo ih u novu, još neispričanu vinsku priču koja će objediniti sve ono najvrjednije što ovo područje nudi”, podijelila je Barbara.

Barbara je rođena Slavonka i vinima želi bolje upoznati ljude sa Slavonijom i njezinim blagodatima jer „upravo je Slavonija iznjedrila neke od najboljih hrvatskih vinara, a, uz to, i vina. Želimo pobiti stereotip da je Slavonija samo graševina za gemišt jer je puno više od toga, a to govore i brojna svjetska odličja naših vina”, ponosna je Barbara.

Foto: PR

Gutljaj do sommeliera

Početi ovakvu priču bilo je vrlo izazovno i zahtjevno, no najvažniji su bili pomoć iskusnijih kolega i poznanika iz vinske industrije, ali i razni posjeti vinskim sajmovima i edukacijama. Neovisno o tome čuči li u vama novi vinar ili želite obogatiti svoje znanje o vinima i impresionirati svoje goste, prvi korak može biti upravo online tečaj degustacije vina.

Iz Vinarije Kaptol odlučili su prezentirati svoja znanja i brend na platformi priceless.com, Mastercardovom iskustvenom hubu koji objedinjuje i diljem svijeta prikazuje ono najbolje iz naše zemlje.

Za nove vještine uvijek je prvo potrebno savladati teoriju, pa je ovaj tečaj odlična prilika da naučite osnove o vinima. Barbara kaže kako ćete u deset minuta i za nula kuna naučiti „osnove kušanja vina, karakteristike slavonskih vina i dobiti odgovore na dodatna pitanja”. „Sada je samo na vama da skupite ekipu, nabavite vina i krenete s kušanjima i uživanjem u njima”, zaključuje Barbara.

Glazbenik koji nastoji iznova iznenaditi samoga sebe 

„Sa slobodom misli i kreativnosti dolazimo do novih ideja koje obogaćuju živote svih nas. Bivanje u okviru je u redu, no vjerujem da bivanje u vlastitim oblicima i van poznatih okvira društvo čini zdravijim. Kada se često susrećemo s nečim novim, postajemo fleksibilniji i otvoreniji prema drugačijim stvarima i situacijama”, kaže Marko Lucijan Hraščanec, poznatiji pod imenom The Gentleman.

The Gentleman je umjetničko ime koje je Marko uzeo kada je počeo javnosti predstavljati svoj rad. On je profesionalni glazbenik koji potječe iz glazbene obitelji, pa je odabir karijere došao sasvim prirodno. Njegov album Hide & Seek mnogi su glazbeni kritičari proglasili najboljim albumom izdanim 2021. godine, pa smo pitali Marka koliko mu znače takva priznanja.

„Lijepo je kada drugi prepoznaju vaš rad. Nakon što u javnost izađe nešto što vam je toliko drago i u što ste se dali cijeli, puno znači kada taj rad prepozna i kritika”, navodi Marko i kaže kako je jedini plan koji ima - iznenaditi samoga sebe.

Foto: Matej Čelar

Zavirite u sebe i pokažite svoju kreativnost

Iskustvo pisanja pjesama za Marka je također došlo vrlo rano, ali i prirodno: „Slušao sam muziku neprestano i želja mi je bila napisati pjesmu koja će zvučati kao bend koji sam tada najviše volio. Tako je bilo u početku, učimo kroz svojevrsni copy-paste i čitanje tuđih tekstova. Tako učimo jezik, istražujemo razne pristupe osjećajima, mislima i idejama te na kraju polako razvijamo svoj stil.”

Kako bi ljudima približio stvaranje glazbe, Marko je odabrao platformu priceless.com jer, kako kaže, „ona nudi mnoge zanimljive i raznovrsne sadržaje u interesantnom formatu, što je korisno, zabavno i edukativno”.

U tri videa dostupna na priceless.com Marko uči kako pomoći djetetu pri početku glazbenog obrazovanja, pojašnjava kako uglazbiti vlastiti tekst te što je potrebno za pisanje glazbe za scenu, tj. kako uglazbiti dramski tekst. Ono što smatra najvažnijim kod procesa stvaranja glazbe je da se tijekom njega igramo, budemo veseli i ponosno stojimo iza onoga što stvaramo. Nisu važne greške, dok god nas glazba ispunjava. 

Chef koji je promijenio naš pogled na comfort food

Osim što su Hrvati ljubitelji dobre kapljice, poznati smo i kao veliki gurmani, a jedno od najpoznatijih jela u svijetu totalni je hit i kod nas. Radi se o burgeru koji u posljednjih nekoliko godina doživljava svojevrsnu renesansu i od komada mesa između dva peciva postaje prava eksplozija okusa i kulinarskog umijeća.

Iako se čini da se radi o vrlo jednostavnom jelu, za savršen burger treba ponešto znanja, a može li burger ispasti bolje nego kada ga radimo po receptu i uputama jednog od najpoznatijeg kuhara u zemlji? 

Marin Medak mnogima je poznat kao kuhar koji je etablirao koncept gourmet burgera u Hrvatskoj, a danas ga znamo i kao vlasnika i voditelja RougeMarin restorana koji služi neke od najfinijih burgera u zemlji. Sve je počelo 2011. godine kada je otvorio mali burger bar koji je prerastao u sada već poznati RougeMarin restoran, pun inovativnih i zanimljivih koncepata jela. 

Foto: PR

Postanite kralj(ica) burgera

Marin kaže kako je za njega burger prije svega meso, baš kao što je sushi majstoru riža ono što čini sushi. Potrebno je znati zamijesiti meso koje će imati savršen omjer krtog i masnoće, ali i samostalno napraviti brioche pecivo. 

Želite li naučiti pripremiti savršen burger, ljeto je idealna prilika za to. Roštilji su spremni još od prvog sunčanog dana ove godine, pa na sljedećem druženju pokažite svojim prijateljima nove vještine koje ćete usvojiti s Marinom. Naime, na platformi priceless.com dostupan je tečaj izrade burgera prema receptu koji se koristi u RougeMarinu, a, osim osnova, moći ćete saznati i pokoju kulinarsku tajnu potrebnu za savršen burger.

Marin će vas provesti kroz sve korake do savršenog burgera zbog kojih ćete vjerojatno dobiti novi nadimak - burger king/queen - zato se okušajte u nečem novom i uživajte u dobrim okusima i novim vještinama.

Platforma priceless.com omogućava stjecanje različitih iskustava iz udobnosti svojega doma, pa su se na njoj našli zanimljivi tečajevi poput ova tri, ali i mnogi drugi. 

Iskustva su dio platforme Priceless.com koja nudi niz različitih iskustava prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard® kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija ili onima koji se jednostavno žele odmoriti ili zabaviti na manje uobičajen način.

Sadržaj donose Index i Mastercard u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više