Ovi trikovi pomoći će vam ukloniti masne mrlje s odjeće i cijelog kućanstva

Foto: 123RF

NERIJETKO se dogodi da, dok kuhamo ili radimo nešto drugo, zaprljamo svoju odjeću te se na njoj stvore velike masne mrlje koje je teško ukloniti. Mrlje se osim na odjeći mogu stvoriti i na raznim drugim mjestima u kući, kao primjerice na kauču ili tepihu. Ponekad ih se ne uspijevamo riješiti ni nakon višesatnog čišćenja i ribanja, ali Reader's Digest otkrio je trikove uz koje to ipak nije nemoguće.

Odjeća

Masne mrlje s odjeće najlakše možete ukloniti pomoću baby pudera, i to tako da na mrlju stavite malu količinu pudera u prahu. Potrebno je puder dobro utrljati, a zatim obrisati suvišan prah koji se zadržao na površini.

Štednjak

Mrlje sa štednjaka potrebno je navlažiti vodom i prekriti sodom bikarbonom te zatim istrljati spužvom. Ako sodu bikarbonu dodate u tekućinu za pranje posuđa, mast na posuđu će se brže razgraditi.

Stolnjak

Za uklanjanje mrlja sa stolnjaka potrebno je utrljati kredu na zaprljano mjesto i pustiti neko vrijeme da kreda upije mrlju prije nego što očistite. Na ovaj način se možete riješiti i mrlja s ovratnika košulja.

Tepih

Gustin dodajte na mrlju te zatim istrljajte krpom i ostavite da stoji nekoliko sati prije nego što osušite tepih.

Tapete

Papirnatu vrećicu položite na mrlju i ugrijte glačalo. Postavite glačalo preko papira i ponavljajte postupak dok mrlja ne nestane.

Garažni pod

Ulje uklonite novinama te zatim na to mjesto pospite pijeska za mačke i metlom prekrijte mrlje. Pometite tek nakon što je odstajalo 24 sata.

Kauč

Pomiješajte medicinski alkohol i sol, u omjeru 4:1, i utrljajte mješavinu na mrlju.

Papir

Mrlje s papira teško je ukloniti, ali možete zaustaviti njihovo širenje tako da nalijepite selotejp s obje strane mrlje.

Stol

Pomiješajte bijeli ocat i vodu te umočite krpu u mješavinu. Krpom pobrišite zamrljani stol i vidjet ćete kako prljavština nestaje zajedno s neugodnim mirisima.

Pročitajte više