Ovih 10 domaćih filmova je takvo smeće da ćete umrijeti od smijeha (ili muke)

Foto: Press

O HRVATSKOM filmu postoje mnoge predrasude, a većina ih je nastala u devedesetima kada su snimljeni neki od najgorih filmova na ovim prostorima. 

Ipak, u stvaranju liste najgorih domaćih filmova svih vremena trudili smo se proširiti vidike i pronaći i neke novije. 

Nije bilo jednostavno, ali prekopali smo internet i pronašli ovih deset dragulja. 

10. Vrijeme za (1993)

Redateljica: Oja Kodar
Glume: Nada Arbus, Miljenka Androić, Andrea Baković...

Hrvatski ratni film devedesetih posebna je kategorija i teško je odlučiti koji je od njih najgori. Svi se stapaju u jednu veliku propagandnu lokvu užasa koja je kod gledatelja stvorila sliku o domaćem filmu od koje se hrvatska kinematografija još uvijek oporavlja. 

Razlog je to zbog kojeg hrvatski gledatelji još i danas u velikoj mjeri izbjegavaju hrvatski film u kinima kao da ih je netko tamo silovao. 

Ukočena gluma, patetika i crno-bijeli prikaz negativaca i pozitivaca samo su dio šarenog mozaika nekvalitete, a jedina stvar neuvjerljivija od četnika u hrvatskim filmovima devedesetih je hrvatski jezik koji likovi koriste. 

Vrijeme za može i ne mora biti najgori od tih filmova, ali ono po čemu je poseban je skupina četnika koja je toliko nenamjerno smiješna da se ponadate kako će se fokus prebaciti na njih pa ćemo ostalih sat vremena gledati otkvačene avanture pijanog Đorđevića i njegovog odreda krvoločnih karikatura. 

9. Ideš? Idem! (2019)

Redatelj: Ljubo Zdjelarević
Glume: Baka Prase, Veronika Rosandić, Vid Juračić...

Vjerojatno morate biti fan specifičnog humora Bake Praseta i Omče da biste uživali u ovom tipu sadržaja jer kao film ne funkcionira.

YouTube ima tu moć da ljude uvjeri da su talentiraniji nego uistinu jesu i to je predivna stvar za samopouzdanje ove ekipe. U isto vrijeme, dobro ih je ponekad podsjetiti i na činjenicu da nismo svi rođeni za veliko platno. Bez obzira na to što su im rekli roditelji i 12-godišnji fanovi. 

Ideš? Idem! nije dobar film. Nije čak ni solidan film. No odličan je podsjetnik na to da Baka Prase (i mnogi drugi) ne bi trebali glumiti. 

 

8. General (2019)

Redatelj: Antun Vrdoljak
Glume: Goran Višnjić, Boris Svrtan, Goran Navojec...

General nije jeftin niti neambiciozan projekt. Ipak, djeluje sklepano i zbrzano. Djeluje kao da je netko imao osam sati ne posebno impresivnog materijala pa je sve to nevješto pokušao ugurati u dva i pol sata. 

Problem je to što imamo i seriju od osam sati koja djeluje podjednako sklepano i zbrzano kao i film od dva i pol sata. 

Na momente staromodni partizanski film, u drugim trenucima španjolska sapunica, ali najveći dio vremena priča o Domovinskom ratu u kojem gledate boce Jane s porukom, reklame za Kaufland i Gorana Višnjića koji putuje svijetom, zavodi žene, koka četnike i izgovara najneuvjerljivije rečenice viđene na filmu. 

Bez obzira koje mišljenje imali o Gotovini, filmoljubac u vama reći će vam da svaka osoba na svijetu zaslužuje bolji film od ovog. Čak ne nužno ni osoba - priča o Gotovini zaslužuje bolji film. 

 

7. Posljednja volja (2001)

Redatelj: Zoran Sudar
Glume: Goran Višnjić, Alison Heruth-Waterbury, Stefan Lysenko...

Da budemo sto posto fer, prilično smo sigurni da nitko uključen u rad na ovom filmu nije mislio da će ga bilo tko doživjeti kao bilo što drugo osim lagane zabave. Na kraju krajeva, riječ je o akcijskoj komediji i ako joj pristupite bez očekivanja, neće vas užasnuti. 

Ono što će vas svakako razočarati je da počinje kao niskobudžetni pornić, s glumcima i glumom kakvu ste u niskobudžetnim pornićima navikli gledati da biste samo nekoliko minuta kasnije razočarano shvatili: "Heeej, ovo nije niskobudžetni američki pornić, ovo je hrvatska akcijska komedija." 

To je vjerojatno i razlog zašto su Posljednjoj volji mnogi dali toliko nisku ocjenu.

Dodatni razlog je i to da za akcijsku komediju u načelu morate imate komediju i akciju što ovaj film - je li - nema. 

6. Gospa (1995)

Redatelj: Jakov Sedlar
Glume: Martin Sheen, Michael York, Morgan Fairchild...

Teško je sastaviti listu najgorih hrvatskih filmova a da se na njoj ne nađe barem jedan film Jakova Sedlara. 

Iako smo ih imali još nekoliko, odlučili smo se za samo dva jer lista najgorih filmova često se poklapa sa Sedlarovom filmografijom. Teškog smo srca diskvalificirali Ne zaboravi me koji je otpao isključivo zbog činjenice da ga je pogledao manji broj ljudi. 

Gospa je jedan od redateljevih klasika, film o Međugorju kao simbolu vjere u Hrvata s moćnom glumačkom postavom koju čine mahom američki i britanski glumci, a da ne znate da je riječ o iskrenoj namjeri, mislili biste da se netko zajebava jer film o Međugorju kao bilo čemu osim simbolu vjerskog profiterstva isto je kao i snimiti Pasiju, ali ne o trnovitom putu Isusa do križa, već o šetnji Zlatka Sudca do Križevaca. Drugim riječima, možete to učiniti, ali neće vas shvatiti ozbiljno. 

S tim na umu, ovo je film koji se ne propušta.

5. Zapamtite Vukovar (2008)

Redatelj: Fadil Hadžić
Glume: Hrvoje Barišić, Saša Anočić, Izudin Bajrović...

Kad je Boris Dežulović napisao kolumnu koja je izazvala šok i nevjericu, mnogi su to nazvali "uvredom za Vukovar". Svi oni trebali bi pogledati film koji nema ni približno šokantan naslov, ali je daleko veća uvreda od bilo čega što je bilo tko u stanju napisati. U istom je potezu uspio uvrijediti ne samo Vukovar već i film kao koncept.  

Bilo je i prije patetičnih pokušaja da se snimi film o Vukovaru, ali ovaj djeluje kao najnezainteresiraniji način da se to učini. Dovoljno je pričekati dvije minute da vas zatekne akcijska scena s glazbom koja kao da je preuzeta iz neke hrvatske sapunice.

Stvari nakon toga ne postaju puno bolje. Čeka vas samo loš scenarij, loša gluma, loša montaža i loši brkovi. 

4. 7Sex 7 (2011)

Redatelj: Irena Škorić
Glume: Ana Majhenić, Robert Kurbaša, Jelena Perčin...

Film Irene Škorić na papiru djeluje kao moderni i subverzivni film za mlađu publiku, a i "škakljiva" tema u to je vrijeme djelovala kao legitiman pokušaj da se napokon vrati ono što je nedostajalo sterilnom i aseksualnom hrvatskom filmu. 

Međutim, počinjete "krindžati" već kod prve artsy-fartsy scene seksa čiji problem nije to da želi ispasti art, već u tome da je toliko prokleto neuvjerljiva i sterilna da je želite istog trena prebaciti kao da je gledate s roditeljima. Kako film odmiče, situacija ne postaje puno bolja. Samo se redaju parovi, a sve zajedno je tako dosadno i nespretno napisano da situaciju ne mogu spasiti ni ponekad dobri glumci.

Na kraju dana, niti je subverzivno niti je moderno, a jedino što evocira "mlađi" pristup je to da djeluje kao studentski film. 

3. Slučajna suputnica (2004)

Redatelj: Srećko Jurdana
Glume: Dora Fišter, Cynthia Ashperger, Zlatko Ožbolt...

Ako niste čuli za ovaj film, postoji savršen razlog za to - nije dobar. 

Priča o mladoj ženi koja daje otkaz i kreće u avanturu sve je samo ne originalna, ali film ceste je zahvalan teren za male budžete pa tako i nešto što može jako dobro funkcionirati unutar malih kinematografija kao što je hrvatska. 

Sve što ne funkcionira u dosadnom scenariju dodatno pogoršava najneuvjerljivija gluma i glazba koja vas tjera da se zapitate je li vam slučajno ostao otvoren još jedan tab u pregledniku iz kojeg dopire melodija koju nikako ne možete spojiti s atmosferom filma.

Sve je to očito u traileru koji u isto vrijeme funkcionira kao vodič kroz to kako ne raditi foršpane i savršena, 16 sekundi duga recenzija filma. Drugim riječima, sve što ne valja u traileru, ne valja ni u filmu. 

2. Četverored (1999)

Redatelj: Jakov Sedlar
Glume: Ivan Marević, Ena Begović, Goran Navojec...

Da, Četverored je dva sata i tri minute dug predizborni spot HDZ-a, ali ne dopustite da vas ideologija spriječi da uživate u ovom džumbusu koji pred nas stavlja pitanje ima li Sedlar neke kompromitirajuće informacije o prečesto kvalitetnim glumcima koji se pojavljuju u njegovim filmovima. 

Ovo nije samo predizborna propaganda, ovo je loš film. Ovo nije samo loš film, ovo je loš film Jakova Sedlara. 

A to nešto znači. 

 

1. Kalvarija (1996)

Redatelj: Zvonimir Maycug
"Glume": Miran Javorović, Dubravko Sidor, Vedrana Likan...

Problem Kalvarije nije to da ne zaslužuje biti na ovoj listi. Daleko od toga, ovo je grozan film. Njegov problem je u tome da je toliko neusporedivo gori od bilo kojeg filma na ovoj listi da svi ostali djeluju kao remek-djela ili barem solidni, ali neshvaćeni filmovi. 

S druge strane, ovo je remek-djelo trasha. Napraviti takav kriminalno loš posao i nazvati to filmom je hrabrost koja zaslužuje divljenje. 

Gdje uopće početi? Od glume koja djeluje kao niz izbačenih scena iz Krv nije voda? Od sinkronizacije koja vas tjera da se zapitate je li film uopće snimljen na hrvatskom? Montaže koja ne postoji? Od čega? Ovo je jednostavno film koji MORATE pogledati jer u suprotnom nećete vjerovati da postoji.

Neki će reći da postoje dobri i loši filmovi, ali to nije istina - postoje dobri filmovi i Kalvarija. 

Pročitajte više