Ovih 10 kultnih filmova trebalo je imati potpuno drugačiji kraj

Screenshot: Youtube

TIJEKOM godina svjedočili smo brojnim nezaboravnim završecima filmova, završecima kojih se mnogi bolje sjećaju više od samih  filmova te nekima koji su toliko poznati da ih znaju i oni koji film nisu ni gledali. Međutim, neki od tih kultnih filmova imali su alternativne završetke koji su se drastično razlikovali od onoga što smo vidjeli. Ovih 10 filmova zamalo je završilo na potpuno drugačiji način.

Titanic (1997.)

Svima nam je poznat završetak Titanica: Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) umire, Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) preživljava i živi dug i ispunjen život. I dok se taj aspekt nije promijenio u alternativnom kraju filma, scena u kojoj današnja Rose (Gloria Stuart) ispušta Srce oceana u Atlantik odigrala se drugačije.

Umjesto da bude sama i nikad ne otkrije da je cijelo vrijeme imala dijamant, Rose uhvati Brock Lovett (Bill Paxton), koji dotakne ogrlicu prije nego što starija žena ispusti dijamant u dubine oceana.

Alien (1979.)

Znanstveno-fantastični horor klasik Ridleyja Scotta Alien završava s Ellen Ripley (Sigourney Weaver) koja zauvijek pobjeđuje Xenomorpha prije nego što uđe u krio-san. Međutim, redatelj je otkrio u intervjuu za EW da je njegova izvorna verzija filma završavala na mnogo tmurniji način. U njoj je, naime, vanzemaljsko stvorenje Ripley otkinulo glavu.

Seven (1995.)

Postoji li film s nezaboravnijim završetkom od finala Seven i bolnog vriska Davida Millsa (Brad Pitt): "Što je u kutiji?" Pa, triler Davida Finchera iz 1995. mogao je ići u više smjerova, prema Telegraphu. Naime, postojalo je čak sedam alternativnih završetaka, uključujući onaj u kojem William Somerset (Morgan Freeman) ubija Johna Doea (Kevin Spacey) te jedan u kojem Mills puca u Somerseta kako bi ga spriječio da ubije Doea i jedan koji uključuje mrtvog psa u kutiji.

28 Days Later (2002.)

28 Days Later redatelja Dannyja Boylea jedan je od najtransformativnijih filmova o zombijima u 21. stoljeću i jedan od najboljih filmova 2000-ih. Film završava sugestijom da će Jim (Cillian Murphy), Selena (Naomie Harris) i Hannah (Megan Burns) biti spašeni nakon što su pobjegli iz utvrđene vile.

Međutim, alternativni završeci 28 Days Latera daleko su sumorniji i pretjeraniji. Jedna verzija filma završava dvosmislenom prometnom nesrećom, u drugoj Jim umire, a treća završava otkrićem da se virus može iskorijeniti potpunom transfuzijom krvi.

Terminator 2: Judgment Day (1991.)

Jedan od najboljih akcijskih filmova svih vremena, Terminator 2: Judgment Day redatelja Jamesa Camerona, završava scenom u kojoj se T-800 (Arnold Schwarzenegger) žrtvuje kako bi spasio Saru (Linda Hamilton) i Johna Connora (Edward Furlong) koji se zatim voze niz autocestu. U alternativnom kraju filma starija Sarah Connor govori o Johnu koji postaje senator umjesto vojnika u ratu između čovjeka i stroja.

Clerks (1994.)

Gotovo 30 godina nakon izlaska filma Clerks redatelj Kevin Smith je na Twitteru podijelio scenu iz originalnog scenarija koja bi njegov redateljski debi završila drugačije. U ovom alternativnom kraju Dante Hicks (Brian O'Halloran) je upucan i ubijen umjesto da sljedeći dan uzme slobodan dan.

Blade Runner (1982.)

Blade Runner redatelja Ridleyja Scotta odavno je poznat po svojim različitim verzijama, od kojih svaka ima malo drugačiji kraj. Kinoverzija završava tako što Deckard (Harrison Ford) i Rachel (Sean Young) odlaze iz Los Angelesa uz Deckardov govor u pozadini o tome kako Gaffove riječi ("Šteta što ona neće živjeti. Ali opet, tko živi?") ne zvuče istinito jer Rachael nema životni vijek ograničen na četiri godine poput ostalih replikanata.

Redateljska verzija završava puno ranije u priči i lišena je "sretnog kraja" koji je studio nametnuo Scottu. U ovoj verziji film završava kada se vrata dizala zatvore dok Deckard i Rachael odlaze.

Pretty Woman (1990.)

Pretty Woman, jedna od najboljih romantičnih komedija svih vremena, završava s Vivian Ward (Julia Roberts) i Edwardom Lewisom (Richard Gere) koji žive sretno do kraja života. Međutim, izvorni kraj scenarija bio je puno mračniji i završio je, prema riječima Julije Roberts, "tako da je Vivian izbačena iz auta, on je bacio novac na nju i samo se odvezao, ostavivši je u nekoj prljavoj ulici".

Dr. Strangelove (1964.)

Crna komedija Stanleyja Kubricka Dr. Strangelove završava jednim od najslikovitijih kadrova u povijesti filma, no zamalo je završila na daleko gluplji i manje destruktivan način. Prema SlashFilmu, film je prvotno trebao završiti tučnjavom kolačima, točnije pitama.

U alternativnom završetku izbije borba pitama u ratnoj sobi nakon što ruski diplomat Alexi de Sadesky (Peter Bull) baci pitu s kremom na Turgidsona, ali slučajno pogodi predsjednika. Ubrzo svaki političar i general u prostoriji počinju gađati jedni druge pitama u kaosu koji oponaša osjećaj rata.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982.) 

E.T. the Extra-Terrestrial je trebao imati mnogo drugačiji završetak u kojem je Elliott (Henry Thomas) još uvijek bio u kontaktu sa svojim vanzemaljskim prijateljem, otkrio je za Yahoo Robert MacNaughton, koji je glumio starijeg brata Taylora. Ipak, redatelj Steven Spielberg je odabrao emotivniji završetak. 

Pročitajte više